Dags att byta jobb!

Beslutet om att återinföra skolk i betyget rörde upp starka känslor igår. Jag skrev ett inlägg om att beslutet är ett svek mot eleven och om vikten av   meningsfulla lektioner.

Skolk i ett terminsbetyg kan naturligtvis aldrig förebygga eller få slut på ogiltig frånvaro,  Det är alldeles för sent. Min erfarenhet som lärare är att skolan och lärare kommunicerar frånvaro kontinuerlig.  På den skola jag jobbat finns frånvarosystemet på Internet och föräldrar   ges behörighet att själva kontrollera rapporteringen för sitt eget barn. Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen går till skolan. Fungerar det inte larmas skolledningen som kallar till samtal med föräldrar, elev och klassföreståndare. Jag utgår ifrån att liknande system finns på andra skolor. Skolk påverkar  skolresultaten. Följer man inte med blir det svårt att nå upp till de krav som ställs.

Det är beklagligt.

Jan Björklund kör över all expertis och har dålig insikt i hur saker och ting fungerar i skolans värld. Inte heller förstår han sig på statistiska samband. Vilket förbaskat nys att påstå att det finns ett absolut samband mellan skolk och kriminalitet! Det är ju knappast skolket som leder till kriminalitet utan bakom hög ogiltig frånvaro och kriminalitet finns andra  faktorer som spelar roll.

 

Eva-Lis Siren, Lärarförbundet menar att:

De elever som skolkar mest har ofta stora problem både i och utanför skolan som inte har med undervisningen att göra, fortsätter hon.

– För de elever som har det allra tuffast finns det sällan någon som bryr sig om vad som sker i skolan.

Då krävs kraftfullare åtgärder. Som exempel nämner Eva-Lis Sirén förbättrade samarbeten mellan föräldrar och skola, och i de allvarligaste fallen även med socialtjänsten.

– Det behövs mer kringpersonal som kan ge lärarna en chans att jobba med undervisning.

Skolk i betyget kan i värsta fall förvärra problemen och förstärka utanförskapet. Vad kommer härnäst? Frågan är om inte skolan mår bäst av om Jan Björklund såg sig om efter annat uppdrag.

Bloggat: Svensson, En chefspappas vardag, Jerlerup

Media: SvD SvD SvD SVD SVD, AB AB Skolgranskning

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments