Lundsberg får sällskap av Grennaskolan.

Avslöjanden om den organiserad mobbning som på Lundsberg går under namnet kamratuppfostran tillbakavisades av skolan. Fd elever som trädde fram med sina berättelser misstroddes. Nu är det Grennaskolans tur att hamna i rampljuset.

Skolinspektionen riktar allvarlig kritik mot klimatet på Grennaskolan.

I en anmälan Barn- och elevombudet beskriver en före detta Grenna-elev hur han misshandlades av sina klasskamrater med en livrem.

I ett mejl till Skoinspektionen vittnar en annan före detta elev om liknande händelser: äldre pojkar som slår de yngre, barn som favoriseras för att de är rika och elever som förnedras offentligt vid skolans årliga julrevy.

Granskningen visar också att skolan är dåliga på att fånga upp signaler om mobbning – och att elever som missköter sig riskerar relegering.

Representanter för skolan, skolans chef och en styrelseledamot tillbakavisar kritiken med argument som att de inte känner igen sig i skolinspektionens beskrivning och att ingen annan elev  har  vittnat om sådana upplevelser .

En elev Jakob Lindén berättar i en kommentar till ett tidigare inlägg  om  mobbning under sin tid på Grennaskolan.  Händelser  som inte togs på allvar förrän påtryckningar utifrån  gjorde sig gällande skriver han.

Har man utsatts för mobbning och   och inte blir trodd  upplevs det som en fortsättning av den kränkande behandling man upplevt. Vad jag inte förstår är att Grennaskolan inte tar kritiken seriöst utan sätter upp kalla handen.  Avfärda berättelser från två fd elever med att ingen annan har sagt något l

Ska en skola som får allvarlig kritik kunna återskapa förtroendet finns bara en väg.  Ta kritiken på allvar! Det är det enda sättet att ge kränkta elever upprättelse och på sikt skapa ett gott psykosocialt klimat på en skola.

Ta hjälp av utomstående som har kunskap om mobbning, offer och förövare och starta en dialog med personal och elever med ett enda mål i sikte. Nolltolerans mot mobbning! Håll diskussionen om värdegrunden om alla människors lika värde levande.


Foto: annarkia

Media: JNytt12, GP12, SvD123, DN12, Svt1234
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 comments for “Lundsberg får sällskap av Grennaskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.