Stadsvandring, byggnader runt Munksjön.

En stadsvandring  medelst cykel  Syftet var att testa min nya kamera samtidigt med en stunds lättsam motion.

En bild som kännetecknar Jönköping är Munksjö pappersfabrik.

Munksjö AB, Jönköping, massa- och pappersindustri grundad 1862 som Munksjö pappersbruk av Johan Edvard Lundström och Lars Johan Hierta   Just den Johan Hierta som grundade Aftonbladet och Edvard Lundström startade tändsticksfabriken i Jönköping.  Var och varannan dag stöter jag på denne Lundström ute på stan .Han har fått sin egen plats och staty, Lundströms plats  alldeles i närheten av min bostad.

Bruket fick sitt dåvarande namn ’Munksjö Pappersbruk’ efter placeringen vid Munksjöns västra strand.  Fram till idag har flera ägarbyten gjorts. Munksjö köptes 2002 upp av irländska Jefferson Smurfit. Munksjös specialpappersverksamhet såldes 2005 till Investor-kontrollerade riskkapitalbolaget EQT.

När bron över Munksjön skulle byggas var många oroliga för att de gifter som samlats på sjöns botten  efter decenniers miljöfarliga utsläpp från fabriken skulle röras upp till ytan.

En gång i tiden var sjön en populär badsjö med flera badhus. Det var på 1800-talet. En tid då stora segelfartyg lade till i hamnen. Ännu längre tillbaks i tiden tronade Jönköpings slott vid sjöns norra ände.

 

 

Ett nytt kännemärke är Spira, scenkonstens hus som också ligger vid Munksjön. Huset ska ge plats åt Jönköpings musik och teater och  invigs den 11 november.  Ett hus vars både tillkomst och  utseende väckt starka känslor bland jönköpingsborna.

Lite längre bort syns delar av högskoleområdet. Här har  arkitekterna skapat byggnader av helt olika karaktär.  Ett vitt hus som skjuter upp mot himlen för ekonomerna, ett gult jordnära för ingenjörerna och ett stabilt tegelhus i rött för lärare och kommunikationsvetare.

Foto: annarkia
Lästips:  Livet kring Munksjön förr i tiden, Jönköpings kommun.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna
Hanna
10 years ago

Hej! Jag gör ett skolprojekt om Munksjö, är det okej om jag kan ta din bild på Munksjö men att jag säger vilken sida den är ifrån? Tacksam för svar /Hanna