Inget nytt under solen.

Kommer Sverige att sälla  sig till  de stater som i FN röstar ja till ett erkännande av Palestina?

 Frågan är berättigad då palestinierna igår fick en erkänd palestinsk ambassad i Stockholm.Uppgraderingen är en följd av att ” det palestinska statsbyggandet arbetet har gjort stora framsteg” enligt  ett pressmeddelande från UD.  Beslutet om uppgradering gjordes enligt Smålandsposten redan i vintras varför det höga tonläget och den  fräna kritiken från folkpartister och kristdemokrater  är minst sagt förvånande.

Den 20 september väntas president Mahmoud Abbas i FN begära formellt och fullvärdigt FN-medlemskap. Israel sätter som väntat upp kalla handen. Obama gör detsamma och hotar med att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet och hänvisar till att det skulle försvåra fredssamtalen mellan Israel och Palestinierna, ett märkligt agerande då det inte pågår några fredssamtal.

USA kan inte hindra att palestinierna söker stöd i generalförsamlingen . Stoppar USA med sitt veto säkerhetsrådet att säga ja till en Palestinsk stat  kan generalförsamlingen välja att ändå erkänna den palestinska staten, om än utan att den erhåller medlemskap.

Det är knappast troligt att regeringen kommer att  rösta  ja till en palestinsk stat. Så här lyder pressmeddelandet från UD med anledning av att palestinierna nu fått en officiellt erkänd ambassad i Stockholm

Det palestinska statsbyggande arbetet har gjort stora framsteg. För att uttrycka vårt stöd för detta arbete har det varit naturligt för oss att uppgradera den palestinska representationen i Stockholm. Det är nu viktigt att parterna återupptar förhandlingar som leder till en tvåstatslösning och skapandet av en demokratisk och hållbar palestinsk stat, sida vid sida i fred och säkerhet med Israel .

Det betyder i praktiken att Israel  ges bestämmanderätten över palestiniernas framtida öde. De kollektiva bestraffningarna  av palestinier och  blockaden av Gaza  är inget staten Israel avser att upphöra med.

Israel kommer under inga omständigheter medverka till att de, som de själva kallar ”araberna”, får en legitim hemvist annat än bakom åtta meter höga murar. Förhandlingar kräver nämligen fler parter än bara palestinier, de kan nämligen inte förhandla med sig själva. (Jinge)

 

Media: SR1 AB12 Ex12 DN123 SvD123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Max Colliander
12 years ago

Jag tycker Israel ska dra tillbaka sina illegala bosättningar på ockuperad mark, sen kan man börja diskutera fred. Man kan ju inte förhandla om vem som ska ha nånting samtidigt som ena parten tar mer mer och mer

Dessa mina minsta bröder

In min blogg skrev jag 3 september 2009 ”Som Europaparlamentariker är Alf Svensson bara att beklaga, jag befarar att han kommer att blockera försöken till en rättvis fred för folken i Israel/Palestina.” Han har fastnat i dogmer med Kristen sionism

http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2009/09/alf-svensson-star-upp-for-israel.html

trackback

[…] Jinge, Anders Romelsjö, Annarkia, Ali Esbati. Dela detta:Like this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget […]