Operationen uppskjuten.

Februarilovet boven i dramat?

I går ställde jag frågan om ångerrätt.  Under fm kom svaret. Det var inte vad jag väntat eller ens i vad jag i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig.

Det visade sig att sjukhuset har ångerrätt. Operationen ställdes in med knappt en dags varsel. Och det p g av februarilovet. Traumapatienter på kö, skidentusiaster  med brutna ben och allt vad som nu kan hända i backen om oturen är framme stod på kö.

För att tänka positivt så hann jag inte ta morgonduschen. Desificeringen gånger två slapp jag i alla fall. Kryckorna får vila.

Hur jag reagerade? Kände mig lättad till en början  men insåg efter ett tag att det krånglar till livet en aning.  Infektionsrisken ställer krav på ett välstädat hem, skurat badrum, renbäddad säng och rena kläder bl a. Allt var minitiöst förberett med ett sista besök hos sjukgymnast, frissan, inställda möten och aktiviteter etc.

Det handlar ju om en stort ingrepp med bistånd hemma av M den första eller första veckorna p g av minskad rörlighet och smärta så där rök också M:s planering.

Nervositeten inför operationen blir också mer utdragen. Det känns i magen om jag säger så. Även om jag tror och vet att operationen ska höja min livskvalitet. Ett trasigt knä som begränsar rörligheten påverkar inte bara fysiskt utan också psykiskt och inte minst socialt.

Nåja, värre saker kan hända. Intressant var att kolla hur mitt blodsockret påverkats av utebliven Metformin. Två dygn före operation måste man sluta att ta den medicinen. Det blev ett positivt besked denna dag. Blodsockret trots utebliven medicinering var helt okej.

Vad jag har svårt att fördra är ovissheten över tidpunkten för  operationen.  Väntetiden på ny operation kan vara allt ifrån en vecka till tre veckor eller längre. Uppskjuten kan den bli ännu en gång,men inte mer än två gånger enligt operationskoordinatorn.

Februarilov ah! Det kan väl inte vara någon överraskning att ben-, handleds- och armbrott ökar under den veckan? Det var inte bara min operation som sköts upp idag. Frågan är vad det egentligen handlar om? Upptagna vårdplatser, slutkörd personal och eller ett systemfel i botten? Resursbristen inom sjukvården är ju något som personalen på Sahlgrenska sjukhus slagit larm om.

Inte tjura nu! Ut och promenera och gör något kul. Inte sitta hemma och vänta. Nej, nej.

Andra om , , ,

Please follow and like us:

  6 comments for “Operationen uppskjuten.

 1. Joanna
  20 februari, 2017 at 19:01

  Otur eller drabbad av krisen inom sjukvården?

  • 20 februari, 2017 at 19:31

   Vet inte. Kan vara så att organisationen är så tight att toppar som under ett februarilov eller vid blixthalka gör att schemat kraschar.

 2. Anna
  21 februari, 2017 at 17:36

  Hur känns det så här dagen egter beskedet om inställd operation?

  • 21 februari, 2017 at 22:49

   Osäker på om jag klarar av att mobilisera all den energi som krävs för att ladda inför operation än en gång. Vet ju inte ens när den är tänkt att genomföras. Negativ stress p g av ovisshet och brist på kontroll är inget jag har “råd med” i nuläget. Hoppas på besked om ny tid så snart som möjligt.

Comments are closed.