Knästatus efter nio månader och ett nyårslöfte.

Uppdateringar om knästatus har uteblivit främst p g av att livet återgått till det som var innan operationen. Dock med ett viktigt undantag. Ingen värk i det opererade knät.

Jag går obehindrat på plan mark, uppför trappor och backar. Nerför trappor är det en aning jobbigt beroende på att det andra knät också lider av atros och krånglar från och till.

Tänk att operationen blev så lyckad! Allt skulle ha varit frid och fröjd om det inte vore för höger knä som ändock inte är så illa däran som mitt opererade knä var.

Vad har då hänt sedan sist med min knäprotes? Träning dagligen och sjukgymnstik en gång i veckan framt till början av novembervar norm. Tyvärr försvann min fysioterapeut p g av en skadad axel som behövde opereras med efterföljande rehab. Trots att hon förberedde mig och överlämnade till en annan sjukgymnast fungerade inte det. Efter några träffar med ersättaren fick jag nog. Ineffektivt och .. det tar jag inte upp här. Synd! Jag hade behövt den stimulans och uppmuntran som min första terapeut gav för att orka med den intensiva hemträningen.

Det gäller att fortsätta träningen. Många lägger av efter ca sex månader då knät fungerar hyfsat igen menade sjukgymnasten. Handen på hjärtat så har min träningsiver dalat betänkligt. Många dagar blir det max två pass med främst rörlighetsträning annars beckar protesen igen och lite, lite styrketräning.

Böjligheten är densamma som efter fyra månader ca 105 grader medan muskelstyrkan ökat tack vare promenader, träningscykel och stepup i trappan.

Nu måste jag ta mig i kragen och börja gymträning för att stärka benmuskler efter nyår. Se där kom mitt nyårslöfte! Med ett litet gym ca 10 minuters promenad bort borde det löftet kunna ros i hamn. En promenad om dagen är också ett måste. Det har göteborgsvädret satt stopp för under december. Ett evigt regnande för att inte tala om blåsten med kulingstyrka i byarna Hmm inte skylla på vädret! Det blir till att kila ut mellan skurarna framöver.

Om tre månader har det gått ett år och då är det dags för ännu en kontroll på Sahlgrenska. Jag ingår ju i en studie som ger mig flera uppföljningar med röntgen och läkarkontakt. Känns tryggt!

Andra om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
Lena
6 years ago

Hej Annarkia! Vilken lycka att jag hittade din blogg, precis vad jag letat efter och behöver ”höra” just nu: Att du 9 månader efter knäoperationen är nöjd och nästan värkfri! Om en vecka skall jag nämligen gå igenom precis samma, få ny knäled efter år av värk och dålig rörlighet. Jag behöver höra att det blir bra, misströstar nu nämligen och tycker allt känns bara jobbigt och hopplöst. Så tack! Jag fick verkligen hjälp och tröst av att läsa det du skrivit.