Ett stort steg framåt, knästatus efter en månad. (2)

Det finns hopp om en bra rehabilitering.

Sjukgymnasten mätte 100 graders böjning i knät efter 40 minuters böj- och styrkeövningar i går. Det var inte mindre än 10 graders förbättring av flexibiliteten i knät på en vecka. Sjukgymnasten var imponerad och sa bra jobbat. Gissa om jag kände mig glad och nöjd. Veckans slit med 3-5 övningspass om dagen hade gett resultat.

Idag kom nästa framsteg. Jag lyckades att cykla på motionscykeln med foten på rätt plats en kort stund. Visst kändes det i knät men det fungerade. Tänker att jag ökar på med några varv varje dag.

Motionscykel ger bäst resultat när det gäller att träna upp böjligheten i knät.I synnerhet när jag kan sänka sadeln till normal höjd och lite lägre.Det var så jag så småningom lyckades förbättra flexibiliteten i  vänster knä.

Ljuset i tunneln ökar och hoppet om en bra rehabilitering verkar kunna realiseras. Det gäller att inte ge upp utan  att fortsätta att kämpa med övningar och promenader.

Please follow and like us:

  4 comments for “Ett stort steg framåt, knästatus efter en månad. (2)

 1. 19 januari, 2019 at 19:12

  Kan du gå utan kryckor nu ??

  • 20 januari, 2019 at 04:14

   Inomhus går jag allt som oftast utan kryckor. Utomhus en krycka medan M bär den andra utifall.
   Jag har sänkt sadeln på motionscykeln till normal höjd. Det betyder att knäböjen troligen är 110 grader.
   Risken är att jag tränar för mycket. Rehabilitering ska ju också innehålla vila.

 2. Åsa
  7 april, 2019 at 16:51

  Hej Annarkia! Hoppas rehaben går fortsatt bra.
  Har en fråga ang ditt första knäledsbyte, som jag förstått gick långsammare att få upp rörligheten i.
  Då du gjorde övningar och cyklade så att du uppnådde ca 85-90° kring 3 månader -behöll du då den “böjligheten” resten av dagen?
  Jag uppnår motsvarande eller större böj om jag värmer upp på cykel och gör olika övningar i minst 45 min där jag pressar så det gör rejält ont. Men direkt efter avslutat pass återgår knät till att vara lika stelt som före träningen. Har varit så flera veckor nu och det känns ganska hopplöst att hela tiden gå tillbaks till ruta 1… Har en bra sjukgymnast men vore tacksam att höra från dig om du haft liknande upplevelse.
  Vänlig hälsning Åsa

  • 9 april, 2019 at 22:08

   Om jag minns rätt hade jag 85 graders böj vid tre månaders kontrollen på sjukhuset.(första knäledsop)
   Min erfarenhet efter två knäledsbyten är samma som din. Rörligheten ökar efter träning för att backa ngt igen. Men den ökar och stabiliseras allt eftersom.

   Det gäller att inte ge upp. Inför operationen av höger knä fick jag fart på rörligheten i vänster knä genom att sänka sadeln på cykeln så det tog emot och gjorde lite ont och att därefter ställa benet på en pall ca 2 dm hög och trycka fram och ner benet från 90 graders vinkel till det tog emot. Resultatet blev 105-115 grader beroende på dagsformen och mätställning (liggande eller sittande).

   Ge inte upp! Rörligheten ökar men tar olika lång tid bla beroende på flexibilitet och hur skadat knät var innan operationen. Dessutom varierar maximal rörlighet efter operation beroende på vilken protes som satts in.

Comments are closed.