Som man frågar får man svar?


En rapport från   Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU)som sorterar direkt under Arbetsmarknadsverket visar att elever får bättre resultat om de bor i en kommun med många friskolor oavsett om de går i kommunal skola eller friskola.

Författarna drar slutsatsen att

 Skolors incitament att förbättra sig ökar under konkurrens.

Det kan mycket väl vara sant. Det betyder nu inte att det är antalet friskolor som  är avgörande eller att friskolor överhuvudtaget skulle ha någon betydelse i sammanhanget. I den kommun jag arbetat får eleverna välja skola. De flesta väljer någon av de kommunala skolorna och friskolorna har haft svårt att etablera sig. Varje skola slår vakt om sitt anseende. Föregående läsårs  betygsresultat och trivselundersökning väcker inte bara stort intresse utan också diskussion och funderingar om hur resultaten ska kunna förbättras. Så nog kan det finnas såväl fria val och konkurrens även om det saknas friskolor i en kommun.

Vad det gäller friskolor har Skolverket   visat att de skolorna delar ut glädjebetyg i så motto att slutbetygen ligger högre än elevens resultat på det nationella provet .  Henrik Sundström, undervisningsråd på Skolverket,  menar att en anledning till att betygen friseras  på friskolor kan vara att  konkurrensutsatta  skolor vill kunna visa upp ett högt genomsnittsbetyg, som ett mått på kvalitet. Det är  av den anledningen inte otroligt att skolor i kommuner med många friskolor har en högre betygsinflation än andra kommuner.

Det är ett känt faktum att det finns ett positivt samband mellan socioekonomisk bakgrund och betyg. Hur ser den socioekonomiska strukturen ut i kommuner med många friskolor? Skiljer den sig från kommuner med få friskolor?

Vad som inte framgår av undersökningen från IFAU är om en rad mellanliggande faktorer påverkat resultatet. Bortser man från sådana faktorer kan vilka samband som helst påvisas. Det blir som med den uppmärksammade slutsatsen om att antalet storkar i Skåne påverkat nativiteten.

MediaAB, DN, GP,2,   SkD, SVT, 2, SR & Ronny Åkerberg


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 comments for “Som man frågar får man svar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.