Vad ska JAS göra i Libyen?

Vad ska de svenska Gripen planen göra i Libyen? Upprätta flygförbudszon eller bomba  Gaddafis marktrupper?

Nato har lämnat en frågan om svenskt närvaro i insatsen mot Gaddafi. Libyen Idag lämnar regeringen besked om svenska plan ska användas i Libyen.

I FN:s resolution om Libyen-insatsen sägs att det handlar om att etablera en flygförbudszon och att skydda civila.

I texten står också att ”alla nödvändiga medel” får användas för att skydda de civila. Det är den formuleringen som flera av västmakterna tolkar som att Kadaffis stridskrafter får och bör anfallas.(SR)

Hur den svenska regeringen tolkar detta återstår att se. *

Alliansen och de  rödgröna partierna är överens om att Sverige ska bidra med att upprätta flygförbudszon . När det gäller  att bomba mål på marken skiljer sig åsikterna åt. V och S är tveksamma.

När det gäller de svenska planens insats handlar det troligen om mer än en humanitär insats. Pröva JAS 39 Gripen i strid är  vad de som hoppas på en vidareutvecklingen kunnat hoppas på. För det syftet räcker förmodligen inte att visa upp planen i luftrummet ovanför Libyen.

Uppgifterna om hur striderna går i Libyen varierar.

Det ser inte ut att ta den snabba vändning som man från FN-alliansen trott. Vad händer när Gaddafi besegrats? Blir det då inbördes strider mellan olika klaner eller delas landet upp? Klart är att det aldrig fanns något alternativ till FN-alliansens insats mot Gaddafi.

* uppdaterat 13:00

Regeringen har gett klara besked om att skicka   åtta Gripen-plan, ett Hercules-plan, ett spaningsplan och en personalstyrka på 125 personer med en tidsgräns omfattande 3 månader.

Enligt uppgift till TT innebär propositionen att Gripenplanen enbart får användas till att upprätthålla flygförbudzonen och inte till att attackera markmål. (AB)

Ett   beslut  som jag antar att en bred riksdagsmajoritet kan stå upp för. Men till vilken nytta? Har Gaddafi några flygplan kvar?

Media: AB1, Ex1 , DN12 , SRSvd , Svt
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 comments for “Vad ska JAS göra i Libyen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.