En krigsförklaring utan alternativ?

Bombanfallen mot Libyen ska ha resulterat i att flygförbudszonen  nu fungerar. Samtidigt rapporteras om civila dödsoffer och skadade.
Amnesty uppmanar nu  alla inblandade parter att värna skyddet av civila i Libyen.

Vi välkomnar den starka betoningen på skyddet av civila i resolution 1973 som antagits av FN:s säkerhetsråd. Samtidigt uppmanar vi alla parter i konflikten, inklusive alla styrkor som agerar på uppdrag av FN:s säkerhetsråd, att i alla avseenden betrakta skyddet av civila som högsta prioritet, säger Claudio Cordone, en av de högre cheferna på Amnesty International.

Det är av yttersta vikt att libyska och alla andra styrkor som kan komma att involveras i konflikten respekterar krigets lagar, säger Claudio Cordone.

Huruvida det var rätt av FN att anta en resolution om flygförbudszon och att använda alla tillgängliga medel finns det delade meningar om. Det finns en oro över att det som hänt i Irak och Afghanistan ska upprepas. Att syftet och/eller resultatet är att säkra oljetillgångarna  i humanismens namn. Om inblandade länder kommer att dra materiella fördelar när  Gaddafi störtas kommer den oron att besannas.

Frågan är om det finns något alternativ till det som nu sker.  Gaddafis tal om att strida till sista blodsdroppen och sista libyska man och kvinna är en retorik som skrämmer. Gaddafis oberäknelighet och skoningslösa våld mot oppositionella och rebellrörelsens vädjan till det internationella samfundet om hjälp med en flygförbudszon fick FN att till slut agera. Arabförbundet gav sitt stöd medan afrikanska unionen sa nej. Risken att framstå som ledare för västs imperialistiska strävanden har fått Obama att tona ned USA:s roll. Inga marktrupper ska sättas i , någon ockupation är det inte fråga om, sa Obama.
Nu kritiserar Arabförbundet bombanfallen mot Libyen

”What has happened in Libya differs from the goal of imposing a no-fly zone and what we want is the protection of civilians and not bombing other civilians,” Arab League secretary general Amr Mussa told reporters. (canada.com)

Vad hade alternativet varit? Att låta saker och ting ha sin gång med Gaddafis trupper inne i Benghazi , upproret besegrat och klappjakt på oppositionella? En stoppad reformrörelse och råg i ryggen hos de despoter i arabvärlden som fruktar och motarbetar den dörr till frihet och demokrati  som reformrörelsen i Tunisien och Egypten öppnat.

Bloggat: Intressanta analyser om Libyen, vad tycker vänstern, Loke. Ingen ifrågasätter det, Deeped

Media: ab12345 dn123 ex1234 svd123 gp1 svt

Andra bloggare om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments