Ett vansinnesdåd med kopplingar till Tjetjenien?

Ett terrordåd i tunnelbanan i Moskva tros ha utförts av tjetjenska rebeller. Minst 40 personer uppges ha dödats i terrorattacken och över hundra har skadats svårt.

Misstankarna riktas mot tjetjenska separatister som utfört liknande terrorattacker  tidigare. Samtidigt rapporteras om en intern maktkamp i Moskva.

Det värsta scenariot är om det finns kopplingar till president Dmitrij Medvedevs klan och omgivningen till premiärminister Vladimir Putin, män med en bakgrund inom säkerhetstjänsten KGB. Sedan Medvedev kom till makten har han tagit upp kamp mot korruptionen och den är riktad mot den regim som har styrt under de åtta år då Putin var president och korruptionen ökade explosionsartat.  (Jan Blomgren SvD)

Konflikten mellan tjetjenerna och den ryska centralmakten har historiska rötter. Tsaren la under sig delar av nordkaukasus, Stalin tvångsförflyttade invånarna , den militära närvaron eskalerade under Jeltsins tid och strider mellan ryska trupper och tjetjenska rebeller har slitit sönder landet.  Läget  stabiliserades och  2008  trappade Moskva  ned närvaron av militär i området. Den tjetjenska rebellrörelsen splittrades i två olika falanger samtidigt som oron spreds till angränsande områden.

Tidigare har militanta tjetjenska grupper tagit på sig flera sprängdåd i huvudstaden, men de senaste åren har det varit lugnt. Däremot har våldet trappats upp i själva Tjetjenien de senaste månaderna. ( A Forsström, J  Stiernstedt  DN)

En terrorattack och vansinnesdåd enligt den ryska säkerhetstjänsten utfört av två kvinnliga självmordsbombare  skapar rädsla och vanmakt i Moskva och kan  samtidigt bidra till att makthavarna i Ryssland ges fria händer att öka repressionen i Tjetjenien och stärka kontrollen och övervakningen av de egna medborgarna.

Bloggat: Svensson, Röda Malmö
Läs även andra bloggares åsikter om ,  ,, Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments