Småsmulor på pensionärernas bord.

Slaget om en viktig väljargrupp, pensionärerna har börjat. Bra för pensionärerna att hamna i fokus  för alliansens och oppositionens intresse tycker nog många med mig.

Tyvärr är alliansens bud lite av smulor från den rike mannens bord. Pensionen som är att betrakta som intjänad lön beskattas hårdare än för aktiva förvärvsarbetare något som inte förekommer i andra jämförbara länder. I princip har pensionärerna därför varit med om att betala jobbskatteavdraget för aktiva förvärsarbetare.

Alliansens skattesänkning 5 miljarder under tre år ger en person med full garantipensionär 12-1400 kronor mer i plånboken på ett år. Tabellen visar att en sjukskrivna och pensionärer betalar 1000-1300 kronor mer än förvärvsarbetande per månad dvs . Alliansens vallöfte är småsmulor med tanke på att pensionärer betalat  12 000-15.600 kronor mer i skatt per år p g av jobbskatteavdraget.

Till detta ska läggas neddragningar i välfärden som kan drabba en pensionär extra hårt.

*Tabellen är från  Kalla Sverige

Back Nilsson, Viktor T, s-buzz,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nils Welinder
Nils Welinder
14 years ago

Tabellen är missvisande. Den som har en nominell lön på 15000 har först blivit belastad med drygt 4500 kronor i löneskatt. Alltå är den sammanlagda skatten som löntagaren genererar hela 7524 kronor att jämföras med pensionärens 4056. Hur kan någon påstå att en pensionär betalar mer skatt än en löntagare? Förklara det för en företagare som uppenbarligen är ensam om att se hela skattebelastningen och inte bara den som syns på lönebeskedet eller skattsedeln.

mange
mange
14 years ago

Nej, det har inte skett några större neddragningar i välfärden. Regeringen har skickat in 5+7+10 miljarder extra för i år, dessutom föll inte prognoserna från SKL ut så illa som alla trodde i mitten av förra året.

joanna
joanna
14 years ago

Alliansens valfläsk kan väl ingen gå på?

annarkia
annarkia
14 years ago
Reply to  joanna

Tror knappast det.

trackback

[…] bloggtips; Annarkia om pensionärerna, HBT-sossen om böcker, Bengt Silfverstrand om valet, Svensson om […]