När det gäller svensk trupps närvaro i Afghanistan har vi fått höra att insatsen är humanitär. Allvarliga incidenter har tonats ned.
Först de senaste dagarna har det framkommit att svenska soldater varit inblandade i flera strider och att det egentligen är fråga om reguljära strider.
Under de närmast krigsliknande förhållanden som råder i Afghanistan går det inte att undvika risker, och dessa har hela tiden ökat. Och strider får dessvärre ofta en dödlig utgång för den ena eller bägge av parterna.
Klimatet i Afghanistan har hårdnat. Det finns inga som helst tecken på att att ISAF eller den amerikanska styrkan kan slå ut talibanerna. Någon utvärdering av truppernas närvaro har inte gjorts. Unga grabbar förlorar livet och stympas . Till vilken nytta undrar allt fler. Kanske är det så att de senaste dagarnas händelser där en ung grabb förlorat livet och fyra andra allvarligt skadats kan påverka opinionen så att svenska soldater tas hem från ett krig som inte kan vinnas med hjälp av vapen.
Snart ska Sveriges riksdag besluta om fortsatt närvaro i Afghanistan.
Sven Tolgfors, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och försvarsutskottet gör sitt yttersta för att beslutet ska alliansens väg med fortsatt närvaro i Afghanistan. Det är ett beslut som kräveröverenskommelser över blockgränserna.
Carl Bildt höjer tonläget på sin blogg
Skulle vi börja att vackla i dessa avseenden finns det ju en tydlig risk att deras situation skulle kunna bli påtagligt utsatt.
Det vore – milt sagt – inte ansvarsfullt.
Frågan är vad som är mest ansvarsfullt i ett krig som inte ser något slut?
Astroturfing
Läget är känsligt för att inte också säga skarpt varför man kan förvänta sig att regelrätt Astroturfing är i full gång. Ett planerat och välorganiserat kampanjarbete där kommentarsfält fylls under falsk flagg för att likna en folkstorm med syfte att påverka opinionen i rätt riktning.
” Lyssna på medborgarna. Regeringen har inte stöd för sin linje,” säger Lena Mellin i Aftonbladet.
”Krigsmans erinran”, Kildén & Åsman.
Tidigare inlägg:
- Bomber skapar ingen fred.
Media: AB12, expr1 , DN , SvD1
Bloggare: Jinge, Jonas Sjöstedt, Ulf Vargek, Martin M
Andra om Afghanistan, ISAF, NATO, Sven Tolgfors, Fredrik Reinfeldt, alliansen, Carl Bildt, politik, samhälle, i
Hur är det egentligen? Är Sveriges trupp där under FN-mandat? Och innebär det isf att FN bedriver regelrätt krig mot Talibanerna?
Jag tycker inte att man ska låta saker som förluster avgöra hurvida man ska stanna i Afghanistan eller inte. De som är där har ju valt att åka dit på eget bevåg, och jag tycker det är beundransvärt. Jag tror de allra flesta har det rätt tufft där nere men samtidigt känner att de gör en skillnad för folket där. Men det är klart jag har ju inte varit där så det är ju svårt att säga. Men det man ska frågasätta är väl hurvida FN bör vara i Afghanistan eller inte..
Olle
Det finns ingen FN-resolution som tvingar Sverige att delta. Det är ett faktum att säkerhetsrådet uppmanar alla medlemsstater att bidra till samtliga FN-ledda fredsoperationer. Sverige har gjort ett politiskt val när man deltar i Afghanistan men inte i de andra FN-ledda fredsoperationerna som pågår.
Insatsen i Afghanistan förekommer inte i listan över FN-operationer. Det finns inga FN-symboler, FN-uniformer. FN bidrar inte utan insatsen styrs helt och hållet av Nato och Pentagon.
Krig och våld som politiskt medel är inte försvarbart.
Har du läst lite berättelser från trupperna själva, för de är väl de bästa att avgöra hurvida de gör en skillnad eller inte förresten? Vi övriga kan ju ha en ideologisk uppfattning om vad som är rätt eller fel, men det är ju bara afghanerna själva eller trupperna som vet hur läget är och vad som verkligen behövs eller inte.
Det är knappast lämpligt att den svenska styrkan utvärderar sin egen insats.Som det är nu stöder Sverige under Natobefäl en korrupt regim och USAs strategiska intressen i området. Under de år utländska soldater varit i Afghanistan är det inte mycket som har förbättrats snarare tvärt om. Afghanistan är ett land i extrem fattigdom. 40 procent av befolkningen lever på mindre än en halv dollar per dag. Kvinnornas situation är fortfarande odräglig och allt fler vänder sig i vrede från ockupanterna och ställer sig i talibanernas led.
Förfärande hur retoriken kring legitimeringen av den Usa-ledda militära insatsen i Afganistan börjar likna den från Vietnamkriget.
Givet stora skillnader mellan dessa krig. Än en gång besannas uttrycket att den första offret i krig är sanningen.
[…] Afghanistan framöver. Bloggar: Kristian Krassman, Johan Westerholm, Martin Moberg, Röda Berget, Annarkia, Hasse Lindqvist, Mer: SvD; Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern […]