Även en blind höna kan hitta ett korn.

Regeringens förslag om betyg i årskurs sex och blockbetyg i SO och NO-ämnen går igenom.

Det lovar (sd) som trots egen motion kommer att ge regeringens förslag sitt stöd. SD vill  ha betyg redan i årskurs fyra och dessutom  avskaffa blockbetygen. Svenska Dagbladet gör en märklig vinkling av detta och skriver att

-Sd:s betygsförslag får lärarstöd.

Mer korrekt är att lärarfacken och SD har samma syn på blockbetygen. En syn de flesta SO- och NO-lärare delar. Som situationen ser ut idag kan elever mycket väl komma till gymnasieskolan med noll eller förvånansvärt grunda kunskaper i samhällskunskap. So-läraren har istället prioriterat historia och eller religion kanske på grund av egna bristande kunskaper. Samhället är komplicerat och samhällskunskap är inget lätt ämne. Att se på samhället med olikfärgade glasögon, ur olika perspektiv och samtidigt ha ett kritiskt förhållningssätt kräver träning.  Vill man värna kunskap och insikter kan blockbetyg var ett hinder

SD har  plockat russinen från olika håll .

”Ta debatten men inte utifrån Sd:s världsbild”,  är budskapet i Dagens Nyheters ledare. Svensson går ett steg längre och får medhåll av Peter Andersson .

”SD ska inte släppas fram i debatten och ingen borde debattera med dem.”

”Men eftersom ingen vill samarbeta med SD får man anta att regeringen får igenom sin proposition till varnagel för de rödgröna förstås” skriver Erica.

En anpassning till Sverigedemokraternas världsbild eller frågeställningar kan vara förödande. Den läxan har utvecklingen i Danmark lärt oss. Att Tyskland nu tycks gå Danmarks väg gör inte saken bättre.

Att gömma frågor i garderoben bara för att SD har en viss uppfattning får hjulen att stanna. Sakförhållanden måste  kunna tas upp i ljuset och diskuteras.

Blockpolitik och taktik

Taktiska partiöverväganden i blockpolitikens era är av ondo. Partitaktik kan aldrig vara viktigare än samsyn runt  sakfrågor.   Björklunds förslag om lärarlegitimation är ett förslag i rätt riktning. Hur det är tänkt att behöriga lärare ska kunna sätta betyg på elever som undervisats av lärare utan legitimation är en annan fråga.

Samarbete mellan blocken i viktiga  sakfrågor är den bästa motelden mot SD:s eventuella inflytande i  politiken på alla nivåer.

Andra om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
O
O
13 years ago

”Samarbete mellan blocken är den bästa motelden mot SD:s eventuella inflytande i politiken på alla nivåer.”

Absolut, då klargörs det för väljarna att det bara finns en seriös opposition. Ska vi kanske avskaffa fria val också? Då kan vi snacka politisk stabilitet!

trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Christermagister1, 2, Lasses blogg, Annarkia, I media: GP, DN1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Läs även andra bloggares åsikter om SD, […]

trackback

[…] Politik, Samtid Läs gärna pressfeldt, fotolasse, kerstin, zaramis, johannes, richard, annarkia Etiketter:Hans Lindström, Omvärldskommentarer, Politik, Samtid, […]