Till vilken nytta?

När det gäller svensk trupps närvaro i Afghanistan har vi fått höra att insatsen är humanitär. Allvarliga incidenter har tonats ned.

Först de senaste dagarna har det framkommit att svenska soldater varit inblandade i flera strider och att det egentligen är fråga om reguljära strider.

Under de närmast krigsliknande förhållanden som råder i Afghanistan går det inte att undvika risker, och dessa har hela tiden ökat. Och strider får dessvärre ofta en dödlig utgång för den ena eller bägge av parterna.

Klimatet i Afghanistan har hårdnat. Det finns inga som helst tecken på att att ISAF eller den amerikanska styrkan kan slå ut talibanerna. Någon utvärdering av truppernas närvaro har inte gjorts. Unga grabbar förlorar livet och stympas . Till vilken nytta undrar allt fler. Kanske är det så att de senaste dagarnas händelser där en ung grabb förlorat livet och fyra andra allvarligt skadats kan påverka opinionen så att svenska soldater tas hem från ett krig som inte kan vinnas med hjälp av vapen.

Snart ska Sveriges riksdag besluta om  fortsatt närvaro i Afghanistan.

Sven Tolgfors, Carl Bildt, Fredrik Reinfeldt och försvarsutskottet gör sitt yttersta för att beslutet ska alliansens väg med fortsatt närvaro i Afghanistan. Det är ett  beslut som kräveröverenskommelser över blockgränserna.

Carl Bildt höjer tonläget på sin blogg

Skulle vi börja att vackla i dessa avseenden finns det ju en tydlig risk att deras situation skulle kunna bli påtagligt utsatt.

Det vore – milt sagt – inte ansvarsfullt.

Frågan är vad som är mest ansvarsfullt i ett krig som inte ser något slut?

Astroturfing

Läget är känsligt för att inte också säga skarpt varför man kan förvänta sig att regelrätt Astroturfing är i full gång. Ett planerat och välorganiserat kampanjarbete där kommentarsfält fylls under falsk flagg för att likna en folkstorm med syfte  att påverka opinionen i rätt riktning.

” Lyssna på medborgarna. Regeringen har inte stöd för sin linje,” säger  Lena Mellin i Aftonbladet.

”Krigsmans erinran”, Kildén & Åsman.

Tidigare inlägg:

  • Bomber skapar ingen fred.

Media: AB12, expr1 , DN , SvD1

Bloggare: Jinge, Jonas SjöstedtUlf Vargek, Martin M
Andra om , , , , , , , , , i

7 comments for “Till vilken nytta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.