Ett folkrättsvidrigt krig.

Wikileaks gör det igen! Den här gången handlar det om Afghan War Diary, 2004-2010. Nittiotusen hemliga dokument med allt om   kriget i Afghanistan  för åren 2004-2010. USAs krig mot vad de kallat kriget mot terrorismen där Sverige också deltar under NATO-befäl.

Materialet har redan publicerats i valda delar i The Guardian, The New York Times och i Der Spiegel. Här finns uppgifter om civila offer  och regelrätta krigsbrott som aldrig tidigare informerats om. Hundratals civila afghaner har dödats utan att det har rapporterats. Hemliga specialtrupper har jagat talibanledare för att ”döda dem eller ta dem till fånga utan rättegång”.

Under de år utländska soldater varit i Afghanistan är det inte mycket som har förbättrats snarare tvärt om. Afghanistan är ett land i extrem fattigdom. 40 procent av befolkningen lever på mindre än en halv dollar per dag. Kvinnornas situation är fortfarande odräglig och allt fler vänder sig i vrede från ockupanterna och ställer  sig i talibanernas led. Det är inte bomber och granater som landet behöver. Det går inte att bomba ett land till demokrati.  Vad som behövs är bistånd och stöd för att stärka det civila samhället. Som det är nu stöder Sverige under Natobefäl en korrupt regim och USAs strategiska intressen i området.

Mona Sahlin i Afghanistan

De stora tidningsdrakarna   försöker bortförklara och förminska informationen från Wikileaks.  Istället borde läckan och publiceringen skapa debatt om kriget och i förlängningen om svensk närvaro. Det ska bli intressant och se vad Mona Sahlin har att säga efter besöket i Afghanistan. Hon är ju där för att på plats skapa en egen uppfattning om situationen. Ett besök som kan ifrågasättas och  ett   otroligt dåligt tajmat besök.

Ser hos Satmaran att allt material om The War logs troligen kommer att  finnas HÄR, men   finns  nu HÄR. Just nu är det svårt att nå fram troligen på grund av att servrarna inte klarar trycket då nyheten slagit ned som en bomb.

Media DN 1, Ex12, svd1, AB 1 2

Bloggat: Satmaran, Michael, Peter, Nemokrati, Jinge, LOKE, Röda Malmö, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , intressant

9 comments for “Ett folkrättsvidrigt krig.

  1. Pingback: Jinge.se » Var har USA gömt fångarna? – Poll —>
  2. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.