Ett folkrättsvidrigt krig.

Wikileaks gör det igen! Den här gången handlar det om Afghan War Diary, 2004-2010. Nittiotusen hemliga dokument med allt om   kriget i Afghanistan  för åren 2004-2010. USAs krig mot vad de kallat kriget mot terrorismen där Sverige också deltar under NATO-befäl.

Materialet har redan publicerats i valda delar i The Guardian, The New York Times och i Der Spiegel. Här finns uppgifter om civila offer  och regelrätta krigsbrott som aldrig tidigare informerats om. Hundratals civila afghaner har dödats utan att det har rapporterats. Hemliga specialtrupper har jagat talibanledare för att ”döda dem eller ta dem till fånga utan rättegång”.

Under de år utländska soldater varit i Afghanistan är det inte mycket som har förbättrats snarare tvärt om. Afghanistan är ett land i extrem fattigdom. 40 procent av befolkningen lever på mindre än en halv dollar per dag. Kvinnornas situation är fortfarande odräglig och allt fler vänder sig i vrede från ockupanterna och ställer  sig i talibanernas led. Det är inte bomber och granater som landet behöver. Det går inte att bomba ett land till demokrati.  Vad som behövs är bistånd och stöd för att stärka det civila samhället. Som det är nu stöder Sverige under Natobefäl en korrupt regim och USAs strategiska intressen i området.

Mona Sahlin i Afghanistan

De stora tidningsdrakarna   försöker bortförklara och förminska informationen från Wikileaks.  Istället borde läckan och publiceringen skapa debatt om kriget och i förlängningen om svensk närvaro. Det ska bli intressant och se vad Mona Sahlin har att säga efter besöket i Afghanistan. Hon är ju där för att på plats skapa en egen uppfattning om situationen. Ett besök som kan ifrågasättas och  ett   otroligt dåligt tajmat besök.

Ser hos Satmaran att allt material om The War logs troligen kommer att  finnas HÄR, men   finns  nu HÄR. Just nu är det svårt att nå fram troligen på grund av att servrarna inte klarar trycket då nyheten slagit ned som en bomb.

Media DN 1, Ex12, svd1, AB 1 2

Bloggat: Satmaran, Michael, Peter, Nemokrati, Jinge, LOKE, Röda Malmö, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , ,, , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Jinge.se » Var har USA gömt fångarna? – Poll —>
13 years ago

[…] Politik, The War Logs, USA, Val 2010, Wikileaks ab123 svd123 dn1234 ex1234 svt t läs oxo: martin annarkia pamflett loke röda-m krassman begrundat zaramis hampus claes Etiketter:Afghanistan, Julian […]

ja jösses
ja jösses
13 years ago

Jag gillade Julian Asanges svar på frågan om varför dom publicerar detta en måndag-’för då har dom resten av veckan på sig att undersöka saken’. Ja äntligen ska detta fula krig bli belyst och granskat, man kan bara hoppas det spiller över på Irak också.
Det jag undrar mest är faktiskt hur USA har råd till detta krig! Dom brottas ju med ett GIGANTISKT budgetunderskott!
Ryssarna försökte under 10 års tid att försöka kuva dessa fattiga men ack så stolta folk, resultat= massor av döda unga ryska män samt hem med svansen mellan benen. Ett yttre hot stärker alltid motståndet. Nä åk hem USA och gör nått för era egna fattiga, för dom har ni gott om Ta med er resten av dom västerländska trupperna också

Oscar
Oscar
13 years ago

”Bistånd och stöd för att stärka det civila samhället”…ja du, var tror du de pengarna tar vägen om de utländska trupperna försvinner och talibanerna återtar makten. Eftersom det är precis vad som kommer att hända, talibanerna kommer återta makten och återinföra samma typ av religiös fanatism och återskapa den islamofascistiska stat som de tidigare hade. Tror du verkligen situationen för kvinnor kommer att förbättras då? Sanningen är den att situationen för kvinnor har förbättrats i Afghanistan om än marginellt, men det kan man knappast beskylla de utländska trupperna för. Exempelvis får flickor gå i skolan nu, även om de attackeras och terroriseras av (just det) talibaner…

Krig är krig, krig och våld kan aldrig vara rent, men våld kan vara nödvändigt för att skapa en bättre värld. Var inte så förbaskat naiva.

Martin
Martin
13 years ago

Det är som om ni glömt att kriget i Afganistan började i slutet av 70-talet och bara bryr er om tiden efter att USA gick in för att hjälpa den norra alliansen.

Glöm inte vilka vidriga mördare ryssarna, mujahedin, pakistanierna, talibanerna, och krigsherrarna har varit i Afghanistan innan USA gick in. USA och FN (ISAF) försöker i alla fall undvika civila offer. Alla (officiella) planer handlar ju om att bygga upp ANA så att de kan skapa säkerhet i sitt eget land och väst ta hem sina trupper utan att de vidriga pakistanstödda Talibanerna ska kunna ta över.

trackback

[…] Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Moberg, Motbilder, Jinge, Fagerlund, Annarkia, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, GP1, 2, AB1, 2, 3, Läs även andra bloggares åsikter om Carl […]

trackback
Politiska inlägg från Twingly 2010-07-27
13 years ago

[…] KULTUR & POLITIK,Jöran Fagerlund » USA behöver mer militärläckor och mindre oljeläckor,https://annarkia.se/feed, Martin Mobergs […]

Wiley Ebrani
Wiley Ebrani
13 years ago

Pakistan is aiding the Taliban? We needed leaked documents to tell us what we’ve known for 8 years?

Vespx
Vespx
13 years ago

”Det är som om ni glömt att kriget i Afganistan började i slutet av 70-talet och bara bryr er om tiden efter att USA gick in för att hjälpa den norra alliansen.

Glöm inte vilka vidriga mördare ryssarna, mujahedin, pakistanierna, talibanerna, och krigsherrarna har varit i Afghanistan innan USA gick in. USA och FN (ISAF) försöker i alla fall undvika civila offer. Alla (officiella) planer handlar ju om att bygga upp ANA så att de kan skapa säkerhet i sitt eget land och väst ta hem sina trupper utan att de vidriga pakistanstödda Talibanerna ska kunna ta över.”

Hm, vilka var det som skapade Mujahedin nu igen?

Hej moster, intressanta inlägg!

Annarkia
Annarkia
13 years ago
Reply to  Vespx

Tack J!