Alliansen skapar sin egen verklighet.

EU har övergivit fattigdomsmålet och drivande har den svenska regeringen varit.

För att dölja en politik som ökat klyftorna och försatt fler i fattigdom ändrar nu regeringen en vetenskapligt vedertagen definition av fattigdom.  Vi börjar bli vana nu . Vana vid att regeringen på olika sätt försöker förvanska verkligheten.

Fattigdom en social konstruktion

Min fattigdom blir inte mindre av att en ny definition införs. Fattigdom är en social konstruktion varför jag  relaterar till hur andra har det när jag ser på min egen situation. Så gör också barnen. De jämför med de andra barnen. Ingen semesterresa i år heller, inget fredagsmys som kostar och ingen mobil. Ja listan kan bli lång när ett fattigt barn jämförs med de som har det bättre ställt. Känslan av utanförskap grundläggs och etsas in.

EU:s relativa fattigdomsdefinition är vetenskapligt väl förankrad. Ledande forskare har övertygande visat att det inte är tillräckligt att beskriva fattigdom som ett absolut tillstånd av armod (”absolut fattigdom”). Så snart en person lever över existensminimum blir det mer meningsfullt att mäta fattigdom i relation till levnadsnivån i samhället. En person är fattig om han eller hon inte kan leva på en anständig standard enligt de traditioner och värderingar som råder. Den som är fattig utestängs från normala sociala relationer till andra människor. (Lena Sommestad )

Fattigdom har ända sedan 1984 varit ett relativt begrepp där utgångspunkten varit inkomstfördelningen i landet. I Sverige ökar klyftorna och de rika gynnas medan de  med låga inkomster eller inga alls missgynnas av regeringens politik.  I Sverige har skattesänkningar finansierats med att försämra för sjuka och arbetslösa. Klyftorna ökar och fler har blivit fattiga. Detta trots att all vetenskap pekar på att i ett jämlikt samhälle mår  människor bättre  även de rika.

En medveten politik att öka fattigdomen

Med en ideologi som utgår ifrån att det bara är att ta för sig och om jag inte gör det har jag mig själv att skylla och med en människosyn som utgår ifrån att klyftorna är moroten och fattigdomen piskan hamnar många utanför.  Att hamna utanför i ett sådant samhälle  är detsamma som att mista sitt värde som människa. Det samhället har alliansen skapat i Sverige med sin ödesdigra så kallade arbetslinje. Ett begrepp vars syfte är att skuldbelägga sjuka,  arbetslösa och de som arbetat ett helt liv och dristar sig att ta ut sin intjänade pension.

Ett sådant samhälle vill jag inte leva i. Det är ett kallt, ogästvänligt samhälle som kräver vassa armbågar. Ett samhälle som lovordar egoismen och trampar på solidariteten.

Det är detta   valet handlar om.

Media: SVD, DN,

Andra som bloggat: Esbati, Svensson, Peter Andersson , Marika Lindgren Åsbrink, Kulturbloggen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Mikael Andersson och Dick Bengtson och Annarkia och Anders […]

trackback

[…] Peter och Lotta och Ingerö och annarkia och ulrika och 100-anledningar och esbati och kulturbloggen och lena och sagor från […]