Storbritannien har majoritetsvalsystem med relativ majoritet. Ett system som missgynnar mindre partier och minoriteter.
Resultat när 607 av de 650 platserna i det brittiska parlamentet fördelats
Konservativa: 288 (+90), 36,2 procent av rösterna
Labour: 241 (-84), 29,0 procent av rösterna
Liberaldemokraterna: 51 (-6), 23,0 procent av rösterna
(källa BBC, GP)
Inget av partierna tycks få egen majoritet trots att valsystemet i sig underlättar bildandet av en stark majoritetsregering på de mindre partiernas bekostnad.
I Storbritannien, där det nu finns tre ganska jämnstora partier, skulle ett parti teoretiskt kunna erövra alla platser i parlamentet genom att vinna i varje valkrets med bara 33,4 %. Därmed skulle 66,6% av väljarkåren inte ha en enda representant i parlamentet.
Högre valdeltagande än vanligt förvånar inte i ett land som befinner sig i ekonomisk knipa med stora budgetunderskott. Osäkerheten inför en annalkande ekonomisk kris är förmodligen förklaringen till varför många britter taktikröstat och övergivit liberaldemokraterna som hade vind i seglen före valet.
Storbritanninens budgetunderskott är så stort som 13% .Vilket eller vilka partier som bildar regering har trots allt en viss betydelse för hur förväntade åtstramningar i ekonomin kommer att fördelas. Blir det torypartiet med Cameron i spetsen blir det som i Sverige påstår Reinfeldt. Det som i så fall väntar britterna är att vanligt folk får betala mer med ökade klyftor och ökat utanförskap .
Med tanke på krisen i Grekland och eknomisk oro i Spanien, Portugal och Italien är intresset för vad som sker i Storbritannien stor inte minst här i Sverige. Under 2009 var ex Storbritannien tredje största exportmarknad för svenska varor och tjänster.
SvD Martin Moberg om osäkert majoritetsförhållande, Svensson om högervindar, Kildén & Åsman om krasch för brittiska nazister
Läs även andra bloggares åsikter om Storbritannien, majoritetsval, tory, labour, Cameron, politik, samhälle, intressant