Vad väntar britterna?

Storbritannien har majoritetsvalsystem med relativ majoritet. Ett system som missgynnar mindre partier  och minoriteter.

Resultat när 607 av de 650 platserna i det brittiska parlamentet fördelats

Konservativa: 288 (+90), 36,2 procent av rösterna

Labour: 241 (-84), 29,0 procent av rösterna

Liberaldemokraterna: 51 (-6), 23,0 procent av rösterna

(källa BBC, GP)

Inget av partierna tycks få egen majoritet trots att valsystemet i sig underlättar bildandet av en stark majoritetsregering på de mindre partiernas bekostnad.

I Storbritannien, där det nu finns tre ganska jämnstora partier, skulle ett parti teoretiskt kunna erövra alla platser i parlamentet genom att vinna i varje valkrets med bara 33,4 %. Därmed skulle 66,6% av väljarkåren inte ha en enda representant i parlamentet.

Högre valdeltagande än vanligt förvånar inte i ett land som befinner sig i ekonomisk knipa med stora budgetunderskott. Osäkerheten inför en annalkande ekonomisk kris är förmodligen förklaringen till varför många britter taktikröstat och övergivit liberaldemokraterna som hade vind i seglen före valet.

Storbritanninens budgetunderskott är så stort som 13% .Vilket eller vilka partier som bildar regering har trots allt en viss betydelse för hur förväntade åtstramningar i ekonomin kommer att fördelas. Blir det torypartiet med Cameron i spetsen  blir det som i Sverige påstår Reinfeldt. Det som i så fall väntar britterna är att vanligt folk får betala mer med ökade klyftor och ökat utanförskap .

Med tanke på krisen i Grekland och eknomisk oro i Spanien, Portugal och Italien är intresset för vad som sker i Storbritannien stor inte minst här i Sverige. Under 2009 var ex Storbritannien tredje största exportmarknad för svenska varor och tjänster.

SvD Martin Moberg om osäkert majoritetsförhållande, Svensson om högervindar, Kildén & Åsman om krasch för brittiska nazister

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments