Är den grekiska krisen Europas kris?

Går Grekland mot en ekonomisk krasch?

Valutaspekulanter drar åt sig öronen och flyr euron och placerar i säkrare valuta något som också drabbar kronan. De europeiska börserna darrar och det finns de som varnar för ny finanskris i Europa.

Internationella valutafonden är inte nådig mot länder som behöver nödlån för att överleva. Grekland är försatt i karantän med tvångströjan på och som vanligt är det vanligt folk som får betala kalaset med kraftigt sänkt levnadsstandard.  En kris orsakad av fifflande politker, en lånekarusell utan säkerheter understödd av en mutkultur och en överklass som ägnat sig åt spekulation och  smitit från skatten.  Att protesterna växer och folk är heligt förbannade är inget att förundras över. De rikaste har lämnat landet och kvar är de som får betala för festen som nu är över.

Greklands ekonomiska problem delas med Italien, Portugal, Spanien och delvis också Storbritannien. Hur krisen i Grekland ska sluta  utan en egen valuta är det många som frågar sig. PaulKrugman, nobelpristagare i ekonomi skrev i New York Times

-”Detta är exakt vad eurons skeptiker varnade för. Att ge upp möjligheten att justera växelkurser är som att bjuda in framtida kriser. Vilket också skett.”(GP)

Att Sverige klarat den ekonomiska finanskrisen hyggligt har kanske i första hand att göra med att vi stått utanför eurosamarbetet och att Sverige hade en förhållandevis stabil ekonomi  då krisen satte fart

EU har transformerats till en överstatlig koloss byggd på nyliberalismens ekonomiska teorier med inflationsbekämpning  och den fria marknaden som mantra. Nu ser vi att det är ekonomismen, marknaden och girigheten  som möjliggjort det ekonomiska kaos som Grekland befinner sig i dag.

Vad händer om nödlånet inte räcker? Kommer eurosamarbetet att överleva krisen? Hur kommer Sverige att påverkas? För påverkas gör vi.

Svensson anser att de rika ska betala, Jinge undrar om bränderna i Grekland  fortsätter. Röda Malmö manar till solidaritet med grekerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ab dn hd k&å fi fredrik annarkia zaramis ilsemarie hampus pamflett […]