Triangulering och nedskärningar som satsningar?


 Anders Borgs och alliansens budget är inte som det påstås någon statsning  för att vare sig rädda jobb eller välfärden.

Sänka bolagsskatten utan säker finansiering bäddar för fler nedskärningar. 16 miljarder som skulle kunna användas till att  förstärka lärartätheten i dagens skola och satsa på en vuxenutbildning värt namnet.

 Efter sex år med alliansen vet de flesta vad alliansens politik har fått för konsekvenser. Ökad arbetslöshet och utanförskap i ett samhälle som allt mer glider isär.  Scjklingmans retorik har ett före datum stämpel med rödskrift. Vad sägs om en satsning på pensionärer som tidigare särbehand lats med högre skatt  med en femtiolapp i månaden.- Hur mycket högre skatt en pensionäör betalar jämfört med en som är kvar i yrkeslivet ser Du HÄR.

Lite åt alla tycks vara temat för årets budget. Skrapar man lite på ytan ser man snabbt att det som kallas satsningar i flera fall är neddragningar. Vad sägs om att först dra tillbaks pengar från Högskolorna för att sedan i budgeten tillföra nya pengar som inte ens täcker de som tagits bort. På post efter post ser det likadant ut.

När Borg ställdes mot väggen av oppositionen i riksdagen igår svarade han med att höja rösten och bli förbannad. Precis så vi gör lite till mans då argumenten tryter.

Det ska bli intressant och se vad oppositionens största parti har att komma med i sin skuggbudget. Vågar man hoppas på att man gör något åt möjligheten att skära guld med täljkniv i välfärden?   Vågar man göra något åt bostadsmarknaden där bristande tillgång på hyresrätter drivit upp priserna på bostadsrätter till fantasibelopp?

Behåll rutavdraget och sänk skatten rejält för sjuka, pensionärer och arbetslösa. Så vill Leif Pagrotsky att Socialdemokraternas framtida skattepolitik ska se ut.  Hur ska det förslaget med kunna sys ihop med  en trygg generell välfärd för alla?

Mycket tyder på att socialdemokraterna kommer att lägga sig så nära alliansen som bara är möjligt och triangulera för att slåss om medelklassens gunst?

Lästips: ”Utan pengar tvingas Borg skarva i budgeten”, Martin Klepke, Arbetaren

Media: DN  2  3  4  4 5 6 7,   SvD  2  3  4  GP 2,  AB  2 3 4 5 6 7


Andra  om  budgetanders borgalliansen,regeringenekonomi,politik,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Lena Sommestad, Kildén&Åsman, Annarkia, Röda Berget, Högbergs tankar, Görans tankar och […]