Låt nöd bryta lag!

Gång på gång väcks vi ur   förhoppningen om att Sverige är ett humant land som värnar människovärdet.

Migrationsverkets beslut om att utvisa Hadille, två år till Frankrike har väckt starka känslor och stor bestörtning. Hadille  övergavs som nyfödd av sin mamma och misshandlades svårt när hon var fyra månader av mammans sambo. Med blödningar i hjärnan och störningar av synen grep myndigheterna in och placerade henne i fosterfamilj . När Hadille   efter sin svåra start livet  knutit an till en familj beslutar migrationsverket nu att hon ska utvisas till Frankrike . Vilken absurd och cynisk behandling av en liten flickas väl och ve!

Utvisningen är ett flagrant brott mot Barnkonventionen.  De stater som har anslutit sig till Barnkonventionen har åtagit sig att använda alla resurser de har för att uppfylla den. Paragraf 3 i Barnkonventionen slår fast att

”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn”.

Migrationsverkets jurist Magnus Rosenberg  menar  att  att man inte får beröva dottern hennes biologiska mamma, att återföreningen ska prioriteras och att det är för barnets bästa.

Har migrationsverket överhuvudtaget någon  kunskap om barn? Ett barn som misshandlats och omplacerats  ska nu ryckas upp ännu en gång. Om mamman hittas eller inte spelar ingen roll då migrationsverket hänvisar till att man i Frankrike har resurser att ta hand om Hadille. En bokstavstrogen tillämpning av en paragraf som sätts över Barnkonventionen är inget annat än ett fyrkantigt hanterande som går ut över ett litet barns hälsa. Migrationsverkets beslut och motivering är inget annat än ren och skär  barnmisshandel.

Nu är det banne mig  på tiden att Barnkonventionen implementeras  i svensk lagstiftning och upphöjs till lag. Det är upp till regeringen att ta tag i detta. Det brådskar!
Just nu ligger bollen hos Migrationsdomstolen sedan utvisningsbeslutet har överklagats:

Media: sydsv, SVT,2,  SvD2,3, 4,   AB 2,3,4,DN, Dagen, HD, SR


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Leon
Leon
11 years ago

Nu bör man ju för allt i världen ta hänsyn till den situation som mamman kan ha varit i när hon ”övergav” sin nyfödda dotter. Hon hade kanske inget annat alternativ vid tillfället än att för sitt eget och barnets liv och hälsa. Tyvärr har ju ”hederskulturen” ett starkt inflytande även här i landet och en ogift mor har ibland en högst osäker tillvaro. Att hon sedan lämnade eller kanske tvingades lämna barnet i en misshandlande mans ”vård” kan möjligen ses som försvårande. Men hennes nuvarande situation kan ju på ett radikalt sätt ha förbättrats, därom säger pressrapporteringen inget, och hennes ”rätt” som biologisk förälder ska också vägas in. Vill minnas att ”barnkonventionen” förutom att hänsyn ska tas till ”barnets bästa” också talar om barnets ”rätt” till biologiska föräldrar.

Som jämförelse kan ju nämnas de ”idignationsreportage” i press och etermedia som frekvent förekommer och som skildrar föräldrars kamp för att återfå vårdnaden om ”omhändertagna” barn. Då brukar föräldrarnas situation utmålas i den ”ljusaste färgskalan” och deras ”rätt” till vårdnad brukar aldrig ifrågasättas. I dessa fall ställs myndigheternas stelbenta agerande i kontrast mot barnets och föräldrarnas rätt….och givetvis ”hudflängs” myndigheterna till ”allmänhetens” förnöjelse. Givetvis ligger sympatierna även helt på föräldrarnas sida.

Och nej…min åsikt i just detta fall är givetvis inte att ”deportationen” av Hadile ska genomföras. Ser istället att detta beslut grovt åsidosätter barnkonventionens ord om att ”se till barnets bästa. Och det är att ”deportationen” stoppas och att Hadile får stanna i den trygghet hon har idag.