Kapitalets frihet en helig ko.

Regeringen säljer ut Sverige bit för bit. När  apoteksmarknaden avreglerades sas det att servicen skulle bli bättre och priset på mediciner minska. Det är vad teorin om fri konkurrens lovar.

Nu blev det som många av oss befarade precis tvärt om.

Är man beroende av viss receptbelagd medicin är det inte längre en självklarhet att den kan tillhandahållas. Är den medicinen viktig för din hälsa blir det till att trava runt till olika apotek tills Du finner vad Du söker. Om Du bor i  storstad vill säga. Ute på landsbygden finns oftast endast ett försäljningsställe.

Apoteksreformen blev en reform för kapitalets intressenter och för vissa  en fara för hälsan. När   folk hellre vänder sig till sitt gamla apotek ja då är begär de privata aktörerna att regeringen ska  begränsa de apotekens verksamhet. Så går det till i alliansens Sverige. En fungerande verksamhet med högt förtroende privatiseras för ideologins skull.

Nu kommer hot om nedläggning och krav på ökade subventioner från staten.  Riskkapitalbolagen bakom de nya apotekskedjorna de ser om sitt hus och optimerar sin lönsamhet genom att basera moderbolaget i lågskatteländer, och sedan låna ut pengar till den svenska rörelsen till höga räntor. Resultatet blir att apotekskedjorna får svårt att få verksamheten att gå ihop och vädjar om pengar från staten.

Läxan vi lärt är att regeringen gör allt för kapitalets frihet och mindre för konsumenternas valfrihet..

Mer att läsa: AB,1, SvD,1,2,DN,1,2,GP,1, Hela Helsingland.se,P4 Norrbotten,M Moberg,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 comments for “Kapitalets frihet en helig ko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.