Kapitalets frihet en helig ko.

Regeringen säljer ut Sverige bit för bit. När  apoteksmarknaden avreglerades sas det att servicen skulle bli bättre och priset på mediciner minska. Det är vad teorin om fri konkurrens lovar.

Nu blev det som många av oss befarade precis tvärt om.

Är man beroende av viss receptbelagd medicin är det inte längre en självklarhet att den kan tillhandahållas. Är den medicinen viktig för din hälsa blir det till att trava runt till olika apotek tills Du finner vad Du söker. Om Du bor i  storstad vill säga. Ute på landsbygden finns oftast endast ett försäljningsställe.

Apoteksreformen blev en reform för kapitalets intressenter och för vissa  en fara för hälsan. När   folk hellre vänder sig till sitt gamla apotek ja då är begär de privata aktörerna att regeringen ska  begränsa de apotekens verksamhet. Så går det till i alliansens Sverige. En fungerande verksamhet med högt förtroende privatiseras för ideologins skull.

Nu kommer hot om nedläggning och krav på ökade subventioner från staten.  Riskkapitalbolagen bakom de nya apotekskedjorna de ser om sitt hus och optimerar sin lönsamhet genom att basera moderbolaget i lågskatteländer, och sedan låna ut pengar till den svenska rörelsen till höga räntor. Resultatet blir att apotekskedjorna får svårt att få verksamheten att gå ihop och vädjar om pengar från staten.

Läxan vi lärt är att regeringen gör allt för kapitalets frihet och mindre för konsumenternas valfrihet..

Mer att läsa: AB,1, SvD,1,2,DN,1,2,GP,1, Hela Helsingland.se,P4 Norrbotten,M Moberg,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
minnet
minnet
12 years ago

Med tanke på att bla Boots krävde att Apoteket skulle nedgradera sitt datasystem för att konkurensen inte skulle bli orättvis så har kapitalismen visat sitt rätta ansikte igen – pengar före människans välmående.

minnet
minnet
12 years ago

Apotekets uppdrag att tillhandahålla de läkemedel som svenska folket behöver är borttaget. Nu vill aktieägare tjäna mer pengar genom att öka reklam för medicinprodukter och därmed ökar försäljningen av läkemedel. Som alla vet finns på bipacksedeln en lista över negativa sidoeffekter av medicinen (1 på 10, 1 på 100, 1 på 1000 osv) – alltså ökar skador från medicinkonsumtion genom Apotekets avreglering.