En ekonomisk vinter breder ut sig?


Kylan breder ut sig och en lång kall vinter väntar. För många en allt för kall sådan.

Varslen ökar i snabb takt och allt fler tvingas sälla  sig till de arbetslösas kö. En redan hög arbetslöshet, 7,5 % av arbetskraften,    350 000   går utan jobb späs på med nya arbetssökande. I ett läge då försämringar av a-kassan och kraftigt ökade avgifter fått många att lämna kan det bli en hård ekonomisk smäll när man utestängs från jobbet.

De som hamnat i fas 3 vet vad det innebär att tvingas till slavkontrakt och arbetsuppgifter som oftast inte leder vidare till fast anställning.  Antalet långtidsarbetslösa har successivt ökat . Prognosen framöver är dyster och vill det sig illa kommer många som nu varslas att så småningom  fastna i fasans fas 3.

Sverige som är litet exportberoende land dras med i den ekonomiska kris som brett ut sig inom EU.  Det är vanligt folk som får betala för finanskrisens härjningar. Bankerna och dess ägare går skadefria medan  människor i krisdrabbade länder som Grekland och Spanien  får betala dyrt med nedskärningar i välfärden och ökad arbetslöshet. Här hemma sitter regeringen i samtal med näringslivet och facket för att göra om bravuren från 2008-2009 års finanskris. De försöker få ihop ett avtal som tvingar de som har kvar jobben att jobba mindre och sänka lönen  för att överleva.  Kan det verkligen vara rätt väg att gå fram? Hur påverkas löneläget på sikt? Fasans slavar dubbas till att ta jobb till låg lön. Vilken effekt kan då ett dylikt avtal på lönebildningen?

I ett kunskapsintensivt samhälle borde företagen vara mer rädda om sina anställda, även i kristider. Vad händer när kunskap går förlorad?

Foto: annarkia

Bloggat: M Moberg, Röda Malmö, Kaj Raving,

Media AB 1, 2, 3, 4, Dagens Arena, DI 1, 2, 3, DN 1, 2, 3, 4, 5, Ekonomifakta 1, 2,   SvD 1, 2, 3, 4, 5, SR,1,2 SVT, 1, HD, JNytt, GP, 1,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments