Värsta ovädret på länge.

Åskvädret kom med blixtens hastighet strax efter kl 22:00 i går kväll.

Vinden lekte hela havet stormar i trädgården. Parasollen välte, skottkärran flög iväg och regnet piskade ned. Mitt i alltihop flög blixtarna kors och tvärs och trädgården lystes upp som av starka fotoblixtar. Det var riktigt otäckt och ändå är vi vana vid åska här på kusten.

Gluppös naturhamn låg illa till.

Gluppö, en naturhamn där det var som värst ligger strax utanför kusten där vi bor.  Sjöräddningen fick upp emot 25 larm samtidigt troligtvis från båtarna som vältes omkring vid Gluppö i 25 sekundmeter. Vinden ska vänt 180 grader när naturens krafter brakade loss. Inte konstigt att båtmaster klövs och båtar fick räddas in i säkrare hamn i Fjällbacka.

Vädermannen inte uppdaterad

Det var en märklig känsla att från TV rutan hör att åskan väntades till morgonen samtidigt som mullret i bakgrunden lät olycksbådande. Plötsligt dök barometern och ovädret var över oss. Vi hade konstaterat att ovädret låg nära på SMHIs radarskärm exakt kl 22:08 ändå stod väder mannen i TV4 och talade om morgonen därpå.  Är de inte uppdaterade på det som syntes tydligt på radarskärmen eller är det endast Stockholmsvädret som gäller?

När åskan slår ned i bergen runt omkring hörs det vill jag lova. Knallarna låter som bomber och skär genom märg och ben.

När det är oväder här på kusten klingar G Frödings dikt i bakhuvudet

Havet välte,
stormen ven,
vågorna rullade asklikt grå,
en man är vräkt överbord kapten
Jaså!
[…]

Låt oss hoppas att ingen kom till skada under nattens oväder.

Idag ropar kvällspressens löpsedlar om mer  åska.

Enligt SMHIs radarbild ligger åskan i inlandet just nu (kl 12:30) från Malmö upp till Askersund. SMHI varnar för kraftig åska i de inre delarna av Västra Götaland. Då klara vi oss idag. Skönt!

Bloggat: Jinge litar inte på SMHI

Media ab12 dn,ex, gp, svd,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments