Nytt besök i spåren från bronsåldern, bilder.

Aspeberget tillhör det område med hällristningar i Tanum som återfinns på Unesco`s världsarvslista,

För 3000 år sedan var havsnivån 15 meter högre än idag. Tanumsslätten nedanför Aspeberget var då en havsvik. På berget finns den största samlingen av hällristningar i området.Vitlycke 058

Vitlycke 049

På berget minner mängder av ristningar i berget om det liv människorna levde under bronsåldern

I dag får luftföroreningarna berget att vittra sönder och förstöra tecknen från för varför många hällar täckts med mossa som skydd. För att göra tecknen lättare att se målas dem med Falu rödfärg.Idag var det en av de mer kända ristningarna, brudparet jag ville se. Inte fanns den på Aspberget utan på Vitlyckes stora häll. Inte undra på att jag missade den häromdagen. Så liten och  längst upp får man inte gå.
Vitlycke 077

Hällristningar på Aspeberget. Inte så lätta att upptäcka.

Vitlycke 065
Fler bilder från museet.

Lästips: Världens bilder om hällristningar

Foto: Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om  , , , ,

Please follow and like us:

  2 comments for “Nytt besök i spåren från bronsåldern, bilder.

  1. 12 juli, 2013 at 08:41

    Jag har varit ute och letat efter en borttappad hällristning som förekommer i diverse skrifter från 1800-talet. Bland annat så har präster skrivit om den, men när man började leta i mitten av 50-talet så återfann man den inte, platsen var för dåligt beskriven. Möjligen måste man riva bort en massa mossa innan man återfinner den..

    • 12 juli, 2013 at 12:34

      Låter troligt att den är täckt av mossa. Även när den är borta kan en ristning vara svår och se. Jag stpd framför en skylt som beskrev några ristningar och höll att missa att skylten stod precis framför en liten häll med samma ristningar. Lägger in en bild när värmen ger vika.

Comments are closed.