Idag har vi vandrat på fornhistorisk mark.
Mark som en gång i tiden var en havsvik runt vilken de som bodde här livnärde sig på jakt och fiske och så småningom odlad mark och boskapsskötsel är idag en för Bohuslän typisk sprickdal.
Här finns fornlämningar från både sten- och järnåldern bevarade. Gravfälten med ett femtiotal stenrösen minner om en befolkning som var verksam i området för ca 1000 år sedan. Här finns domarringar även de gravfält från järnåldern.
Idag följde vi en slingrig, brant stig uppför berget. Längst där uppe öppnade sig skogen och där låg den, dösen, graven från stenåldern. Den användes av människor för 6000 år sedan. Först en ensam grav som blev en kollektivgrav för medlemmar i stammen eller släktgruppen i flera generationer.
Det känns högtidligt att gå i marker som varit boplats för människor så långt tillbaks i tiden. Jag riktigt kände historiens vingslag som plötsligt tog med mig tillbaks i tiden.
Mina far-och morföräldrar och deras så långt tillbaks vi känner till har varit bosatta bara ett fåtal mil härifrån. Vem vet jag kanske har mina rötter i den här havsviken långt där uppe på berget som då var strandkant intill viken.
Vrångstad ligger mitt emellan Kville och Gerlesborg i Norra Bohuslän.
I trakterna häromkring finns för den som är intresserad många fornlämningar från brons-och järnåldern. Vitlyckes hällristningar strax söder om Tanumshede finns på FN:s världsarvslista.
Foto: annarkia
Läs även andra bloggares åsikter om Vrångstad, fornlämningar, domarring, dös, gravfält, Bohuslän
[…] bilder från tidigare besök finns HÄR och […]