Fjällbacka en magnet som …(bilder)

Fjällbacka i strålande sol med ovädersmoln över inlandet så här strax innan samhället fylls av sommarbesökare är oemotståndligt vackert.

Fjällbacka expanderade som så många andra av kustsamhällena under sillperioden. Då var dt sillnäringen, fisket och fartygen som gav utkomsten. Husen skvallrar om de klyftor som fanns där rikedomar från sillnäringen la grunden för fraktfartyg och rederier.

Det blev en lång promenad i saltmättad luft upp och nerför branta kullerstensgator och längs hamnen med kameran i handen under några timmar.
Fjällbacka 031
Kyrkan i granit på höjden är ett landmärke man inte kan missa vare sig man kommer via sjön eller land. Däruppe finns en stenskulpturPålarne” i granit och akvarell jag tidigare skrivit om.

 Det gamla Fjällbacka vänder sig, som många andra bohuslänska kustsamhällen, hukande nedanför bergen mot havet. (Wikipedia)

Fjällbacka 068

Husen på berget mellan kyrkan och hamnen ligger tätt.

Först idag upptäckte jag de små smala kullerstensgränderna mellan husen som leder ner till hamnen.
Fjällbacka 067
Få söker sig via gränderna ner till hamnen. Det är i Galärbacken lemmeltåget går under semestertid.

Under vinterhalvåret är Fjällbacka som många andra kustsamhällen nästan folktomt. Husen har utomsocknes köpt. Infödda slår sig ner en bit utanför samhället där huspriserna ligger lägre.
Fjällbacka 010 kopieraDet röda huset som ligger nere vid hamnen är Fjällbackas äldsta. Här bodde jag några dagar som tonåring hos en klasskamrat vars familj använde huset som sommarhus.

Nog har det huset betydligt större charm än Fjällbackas nyaste som ligger uppe på höjden.

Fjällbacka 075

Huset innehåller bostadsrätter som såldes slut på nolltid. För mig helt obegripligt hur någon vill vistas innanför de stora fönstren med total insyn på en plats där sommarfolket vistas i massor. Kanske en symbol för det Fjällbacka blivit idag. Ett tillhåll för det ”vackra” folket.

Till sist ned till hamnen och en välkänd plats för alla som besökt Fjällbacka,
Fjällbacka 066

Här finns en staty på Ingrid Bergman som vistades på Dannholmen  om sommarn. Bryggans cafe välbesökt trots höga priser och mitt emot snabbmat till humanare pris Pub, restaurang, hotell, kiosker och färjorna ut till Valö och Väderöarna. Det mesta öppet endast under turistsäsong.

Foto:Annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om ,

———-
Lägger kanske ut fler bilder från Fjällbacka på min andra blogg. I så fall syns en länk HÄR.

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
9 years ago

Nice…