Att stå med rumpan bar om bubblan spricker.

Hur känns det för de som belånat sitt boende långt över skorstenen när rubrikerna varslar om ny räntehöjning?

-Är det möjligt att belåna sitt hus så, viskar en röst bakom axeln.  -Nog är det så , svarar jag förstrött. Det verkar som om några använder sitt hus eller lägenhet som bankomat. Belånar för att kunna genomföra  samma resa som grannen och byta bil i takt med de andra på jobbet.

-Himla tur att vi aldrig gjort så,  sa rösten bakom axeln.  -Nog är det så svarar jag igen vänder mig om och ser att det är min man som står där.

Å andra sidan minns jag min fars häpna uppsyn när jag för många år sedan förklarade varför vi inte köpte det där söta lilla huset som var mitt drömboende om sommaren. -Va , det finns inte en människa som köper ett hus kontant, sa han med förvånad röst.

Min och min mans återhållsamhet bromsade vår boendekarriär med några decennier. Boendekarriär det är vad många gjort som köpt billigt och sålt dyrt. Köpt igen och sedan sålt dyrt etc.  Någon gång tar det stopp och bubblan spricker. Hus och bostadsrättspriserna sjunker och de som steg på tåget för sent kan få betala dyrt. Finns inga marginaler när räntorna höjs och kraven på amorteringar kommer kan bostaden till sist tvingas säljas till lägre pris än inköpspriset vid en exekutiv auktion.  Då står man  där utan sin fina bostad men med lån kvar att betala.

En sån himla tur  att vi hoppade på den där karriären i tid.  Nu slipper vi oron för räntor och bubblor som kan spricka.

Var det inte utlåning i absurdum som la grunden för finanskrisen? En vinstmaskin som till slut fick grus i maskineriet och visade giriga bankers usla hantering och fick  människors drömmar att slås i spillror.

Media: Ex , AB23, DN23, GP12, SvD2345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments