Ryktesspridning bäddar för ett Orwellskt kontrollsamhälle.

I skuggan av allt som skrivs  om självmordsbombaren i Stockholm är vi på väg in i ett samhälle som överträffar det Orwellska.

Varför förs inga diskussioner om det förslag som riksdagen ska rösta om på torsdag som innebär  att allt vi gör på Internet kommer  att övervakas och sparas i ett halvt år. Mejlkontakter, webbsidor du besöker vem du ringer till  vill myndigheterna ha koll på.  Tonåringen som smsar oavbrutet var hon än är kommer att fungera som rena rama GPS-sändaren. Vad ska det vara bra för att registrera oss allihop.

Enligt Säpos rapport ”Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige”  är hotet på svensk mark lika med noll

Säpo konstaterar att hotet från denna extremism för närvarande inte är ett hot mot samhällets grundläggande strukturer, Sveriges styrelseskick eller centrala statsledning. (SvD)

Säpo höjde inte heller hotnivån efter bombattentatet som tog självmordsbombarens liv och ser inte heller några kopplingar till utländska nätverk. Fram växer bilden av en man mitt i en livskris som blir offer för sina egna tankar och extrema islamisters inverkan vilket naturligtvis inte befriar honom från eget ansvar.

Ryktesspridning och hysteriska tongångar.

Media  bidrar till spekulationer som kan rättfärdiga att snaran dras åt och öppnar dörren för ökad övervakning. Det är sannerligen  illa ställt när ropen på hårdare krav på övervakning överskuggar Säpos råd om mer samarbete:

– Det är inte bara en fråga för Säkerhetspolisen utan en fråga för samhället. Människor som är på väg in i destruktiva miljöer, som känner sig diskriminerade och kränkta utgör grogrunden för våldsbejakande radikalism. Om vi får tips om dem kan vi ingripa.

Igår ropade rubriker mot oss som påstod att socialdemokraterna ändrat linje i FRA-frågan.

Morgan Johansson som stod för uttalandet fick bassning av hela riksdagsgruppen. Om det talas det tyst idag. Istället fortsätter ryktesspridningen . För det kan väl ändå inte vara så att Morgan Johanssons uttalande om utökad signalspaning för Säpo var en försöksballong från S-ledningens sida? Det minsta (S) behöver i dagsläget är en ny FRA-debatt. Sverige behöver inte mer övervakning.

Bloggat Beezlebjörn, Amanda Brihed, Martin Moberg, Kulturbloggen

Media: SvD 12, DN, AB12 Ex1, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
13 years ago

Problemet, som jag uppfattar saken, med socialdemokratin är att den innefattar så många riktningar och viljor. När man talar med gräsrötter verkar dessa i regel förhållandevis vettiga, men när man ser till partiledningens realpolitiska agerande är det gammal god högerpolitik garnerad med en rejäl portion floskler som serveras.

Jag uppfattar nog Johanssons utspel som en opportunistisk försöksballong som snabbt halades in när det stod klart att den inte skulle fungera. Det skulle inte heller förvåna mig nämnvärt om vi får se socialdemokratin börja triangulera en del av sd:s frågor allteftersom sd växer till sig.

Anonym
Anonym
13 years ago
Reply to  annarkia

När kampen om mittväljarna blir för tuff så kommer det att hända. Barbro Holmberg var första steget på den resan. Faktum är att sd plockar en hel del traditionella sosseväljare (framför allt äldre) vid sidan av de unga.

Annars brukar det vara folkpartisterna som kör den här taktiken.

trackback

[…] ab-ledare,  dn,  Peter Andersson,  Martin Moberg,  Johan Westerholm,  Mattes dagsaktuella,  Annarkia,  […]

Morgan
Morgan
13 years ago

Vill man vara snäll så här i juletid så kan man säga att den utökade övervakningen tyder på rädsla och maktlöshet. Paradoxalt till vad man vill visa upp.I detta fall bär nog överheten sitt svärd förgäves.