Lundsbergs sista dans?

Lundsberg en förlegad institution i sina sista dödsryckningar?

Alla vet vid det här laget att skolinspektionen fann för gott att stänga, om än tillfälligt, Lundsberg efter den grova misshandeln av två pojkar. En misshandel av yngre elever som saknar motstycke.

Kollektiv bestraffning anser några elever och deras föräldrar och glömmer i samma andetag att detta inte var en engångsföreteelse. Lundsberg har fått rykte om sig att att vara en institution där pennalism och översitteri sitter fastkletade i väggarna. Det är vad skolinspektionen erfarit och därför ställt krav på åtgärder.
Reaktionerna från skolledning, vissa föräldrar och elever är skrämmande. Brännskada barn är ett lagbrott! Men kallades för en bagatell.Den sparkade rektorn talar om respektlöshet och menar skolinspektionens stängning inte den grova misshandeln som skett. Styrelsen gör det enda raka och har ställt sina platser till förfogande

Talet om kollektiv bestraffning kan vara  ett tecken på att man godtar kränkningar och ren misshandel. Det är något som tidigare kallats för kamratfostran som ansetts karaktärsdanande. Tåla utan ett ljud och absolut inte tala om vad som skett för att sedan när turen är kommen göra om samma sak mot yngre nya elever. Karaktärsdanande? Till vad?

När skolinspektionen stänger med motivering att elevernas trygghet inte kan säkras kallar Maria Abrahamsson det för klasshat. Ytterligare ett sätt att bagatellisera att pennalism kan sätta djupa spår i den som utsatts och i värsta fall danar psykopatens karaktärsdrag.

Det som skrämmer mig är de vuxnas bagatelliserande och totala oförstånd. Ungdomarnas reaktion på att skolan stängs är mer förståelig. Plötsligt får de höra att deras skola inte är den bästa utan den sämsta. En identitetsförlust som skaver och som psykologiskt alstrar en rad försvarsreaktioner. Här har de vuxna, lärare och föräldrar ett ansvar att hjälpa ungdomarna att ta in att det som hänt är en i raden av alla de gånger elever utsatts för ren och skär pennalism och som i det här fallet grov misshandel. Såväl lärarförbundet som BRIS ställer sig bakom skolinspektionens beslut att stänga Lundsberg.

Eva-Lis Sirén menar att det under lång tid och upprepade gånger inträffat händelser som visat att Lundsbergs skola inte har kunnat garantera elevernas säkerhet , vilket Skolinspektionen också påpekat.

– Får man den här typen av påpekanden måste man kraftfullt kunna visa på förbättringar. Det är alldeles uppenbart att det inte har skett och det är skolledningen ytterst ansvarig för (SVT)

En fråga som många med mig ställer är hur det kommer sig att de tre riksinternaten Lundsberg, Sigtunaskolan och Grennaskolan har en särställning gentemot andra skolor.Internatskolorna får statsbidrag utöver den kommunala skolpengen för elever vars föräldrar bor utomlands och internaten är dessutom ensamma om att få ta ut avgifter från eleverna.I dag är det ett fåtal av eleverna vars föräldrar vistas och jobbar utomlands, det som en gång var motivet bakom bidragen till riksinternaten. Är det inte dags att behandla alla skolor lika och göra om de gamla förlegade institutionerna till friskolor och det med samma regler som andra skolor?

Media:SvD1234567, DN123456,Arbetet, AB123456, SR12345 , SVT & M Moberg, Bilderblogg.se, Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
SNL
SNL
10 years ago

Stängningen av Lundsberg är inte på grund av att den är en ”överklasskola”, utan det har funnits en kultur och anda som inte tillhör ett demokratiskt samhälle, t ex tål det inte att kritiseras. Visst det gör ont när man hör att andra kritiserar. Den första reaktionen man brukar få då är att försvara och slå tillbaka. Men tänker man lite till, inser man oftast att inte all kritik är fientlig. Men dessa ”Lundsbergare” inklusive föräldrar och skolledning verkar inte fattar det. Det är sorgligt att en utbildningsinstitut som anses vara Sveriges bästa skola har totalt missat utbildningens grundläggande syfte vilket är att uppfostra samhällets medmänniskor. Jag är inte emot idén med elitskolor, då förväntar man se att dessa människor blir bra förebilder i samhället. Men tyvärr uppfattar jag inte att de som uttalat sig i massmedia tillhör denna grupp. De är inte överklass, utan bara bortskämda egoister.

Joanna
Joanna
10 years ago
Reply to  annarkia

” De förskjuter sin ilska mot fel håll. En inte alldeles ovanlig försvarsreaktion då ilskan blir svår att hantera. Sedan ska man inte bortse ifrån att Lundsbergarna lever/levt i en sluten krets där kritik mot gruppen ska lösas internt och där kritik mot den så kallade kamratfostran som inte fått ”
Detta kunde alla som tittade på debatt i SVT i går se. Förnekandet som föräldern uppvisade var pinsam. Det elevrepresentanternas förskönande beskrivning av läget på Lundsberg ekade tomt.

Mia
Mia
10 years ago

Mycket bra analys!