Vintertid bra för kvällsmänniskor.

Timmen vi får igen när vi får vrida klockan tillbaka en timme är oskattbar för en morgontrött kvällsmänniska.

Samhället är inte avpassat för kvällsmänniskor. Ju extremare kvällsrytm desto besvärligare kan det bli.  Plötsligt ringer klockan och det är dags att stiga upp för att hinna till jobbet i tid trots att den biologiska klockan ropar att det är natt. Det blev för sent igår kväll, som vanligt, då livsandarna vaknade vid 23-tiden. Den tid på dygnet då kvällsmänniskans sinnen är som skarpast. Då kreativiteten kommer och flow-känslan knackar på dörren. Ett härligt tillstånd då tid och rum försvinner men  besvärande för den som har ett åtta till fem jobb med sömnbrist som ackumuleras.

Nu när jag äntligen rår över min tid och kan låta kroppsrytmen bestämma slipper jag sömnbrist men sitter där med dåligt samvete när jag äter frukost då andra börjar tänka på sin lunch. Så summan av kardemumman blir att det fortfarande är himla skönt att få tillbaks den där timmen som sommartiden kapade.

För dig som till äventyrs inte gillar vintertid finns det bot.

Så fungerar kroppens klocka under ett dygn, Dagens Nyheter

Om sommartid hejdå, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magnus P G
Magnus P G
13 years ago

Så korkat med sommar-/ vintertid att det inte finns ord.
Dessutom enfaldiga kommentarer av folk som ”vad skönt få tillbaka en timme” osv. Vad spelar en timme för roll – det är ju löjligt att överhuvudtaget diskutera en timme på det sättet. Som om det hade annan betydelse än att ställa till krångel, besvär, missförstånd och olyckor.

Dessutom: Vill man börja tidigare på dagen under ljusa halvåret (eller justera tiderna efter årstid på annat sätt)
så är det ju bara att ändra i schema för berörda verksamheter. I sin enklaste form att butiker har en skylt om sommar- resp vinter öppettider utan att hela europa behöver ställa om sina 10-tals klockor två gånger om året.
Ett monument över människans dumhet, som gör att man förlorar varje illusion om att människan har ett spår av intelligens eller tankeförmåga.

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Magnus P G

Arne Lowden, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet har konstaterat att omställning till sommartid leder till ett trögare uppstigande och många får både sömnbrist och lite jetlag. Det kan betyda att prestationen blir nedsatt, och effekten kan sitta i några dagar.

En extra timme hit eller tid kan bli ytterst besvärande för en person vars kroppsrytm redan ligger ur fas med samhällets.

trött
trött
13 years ago

Det heter NORMALTID!
Normaltid kallas ofta felaktigt för ”vintertid”, i de fall man nyttjar sommartid. (Wikipedia)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Normaltid
Som vanligt vet skribenterna (och annat löst folk) inte vad de snackar om när det gäller klockans/tidens NORMALTID och ”SOMMARTID”.

trackback

[…] Vintertid bra för kvällsmänniskor. […]