Förledande rubrik om värktabletter.

Värktabletter kan stoppa cancer är rubriken i flera tidningar. En farlig rubrik. Värktabletter kan påverka vår hälsa negativt om de missbrukas eller används alldeles för frekvent.

Värktabletter i sig stoppar inte cancer. Vad studien som gjorts på Karolinska sjukhuset visar är att en viss typ av hjärntumör hos barn som kan ha triggats  av virus  kan påverkas om antiinflammatoriskt  läkemedel ges i kombination med antivirus medicin.  Det handlar inte om receptfria antiinflammationsdämpande värktabletter som rubrikerna ger sken av.

Behandlingen har testats på möss.   En studie på människor är under utvärdering och den kan ju visa annat resultat.

Studien har publicerats i  Journal of Clinical Investigation

Tidigare inlägg

Värktabletter som livräddare

Media: SvD, Ex, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
12 years ago

Medans överanvändning av nämnda substans närmast garanterat leder till astma, så kanske den kan _hämma_ en viss typ av cancer. Valet är ditt. Det är min favoritdryck Treo, passar till frukostmackan, men jag begränsar mig till högst ett eller två glas om dagen då jag på nära håll sett astma utvecklas av den. Men det är gott och alla problem rinner av en efter ett glas… 🙂

Martin
Martin
12 years ago
Reply to  annarkia

Det är som whiskey, en sk ”aquired taste”. Acetylsalicylsyra är GOTT! Dessutom är jag tämligen övertygad av att den har viss psykoaktiv effekt för det är som natt och dag på humöret med ett glas ibland. Fast det kan vara koffeinet i TREOn som gör det. Jag passar mig dock för levergiftet paracetamol, ett gift som dödar tusentals varje år.

Sån här forskning dyker upp pga applikationspatent, om aspirin kan hitta ett annat användningsområde så kan man patentera det igen och tjäna storkovan. Big Pharma har sedan ekonomerna tog över driften blivit sämre och sämre på att ta fram nya läkemedel desto större företag man byggt. Så nu försöker man få applikationspatent på sin gamla skåpmat för att säkra framtida vinster. Forskningen går på två fronter, uppfinna nya sjukdomar, (vem blir inte mer fokuserad på lite tjack till exempel), använda gamla substanser emot andra sjukdomar än avsett från början.