Värktabletter som ”livräddare”.

Värktabletter används som livräddare av allt för många  tonårstjejer. Tabletten som säljs i livsmedelsaffären och på apotek  kan väl inte vara farliga. Eller?

Att värktabletter kan skada vid långvarigt bruk även om man inte överdoserar är det inte så många som vet. I går varnade min läkare mig då hon konstaterat att jag har en inflammation under hälen som värker infernaliskt

-Ta inga värktabletter. De hjälper ändå inte, sa hon i förbifarten.

Innebörden i de orden stod klart för mig när jag läst artikeln om Tonårstjejers missbruk av   värktabletter i Svenska Dagbladet. Inte visste jag att värktabletter kan skada kroppen även om man tar liten dos .

Värktabletter mot allt kan skada

I dag är det ytan som värderas. Man ska inte bara se bra ut utan också stråla av sundhet , vara tillgänglig dygnet runt och prestera på topp. Det är verkligheten för alltför många  tonåringar   En ekvation som inte alltid går ihop och som kräver snabba lösningar då ytan rispas. För tonårstjejen har lättillgängliga värktabletter blivit lösningen inte bara vid huvud- eller mensvärk utan även när något hakar upp sig och det kniper till i inombords. Skolsköterskan,  livsmedelsaffären eller apoteket  får då ett besök om kompisen inte har en tablett att försaka. Värktabletter som  säljs ju receptfritt och t om i livsmedelsaffären kan ju inte vara farliga. Eller?  Åtminstone inte om man håller sig inom föreskriven dos? Ack så tokigt tänkt!  För känsliga personer kan huvudvärken orsakas av tabletten och vid långvarig användning kan andra skador uppstå. Läs mer om detta HÄR.

Värktabletter är ingen bot mot  grundorsaken. Sömnproblem, vätskebrist, stress, prestationskrav  och oro får även kroppen att må dåligt. Då  hjälper ingen värktablett. Lättillgängliga tabletter är en risk.

I Danmark skärper regeringen lagen efter tio år med fri försäljning av receptfria värktabletter. Orsaken: antalet ­”Panodil-piger” har nått ­rekordnivåer. Även andra ­länder begränsar nu tillgängligheten.(SvD)

I Sverige varnade både läkare och giftinformationen vid reformen men fick inte gehör.

Det vi ser nu är bara början, SvD

Bloggat: Röda Malmö

SvD123, Ex2, DN, GP HD Dagen, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant

8 comments for “Värktabletter som ”livräddare”.

  1. Pingback: Skolhälsovården har en viktig roll | Anna Vikström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.