Ebola, vår tids pest och en släng av hypokondri?

Några av världens fattigaste länder drabbade av världens hittills kända farligaste virus Ebola Zaire. Det är en djävulsk kombination.

Ebola har flera stammar. Ebola , den faligaste viusstammen smo nu härjar i Västafrika upptäcktes i mitten av 1970-talet i Zaire. Då smittades många av infekterade nålar. Den gången avtog spridningen. Idag finns smittan i Guinea, Sierra Leone , tre länder som redan lider under bördan av blodiga inbördeskrig.

Dödligheten varierar mellan 40-90 procent beroende påvirusstam och sjukvårdsinsats,att jämföra med Spanska sjukan där dödlighten var 3 %. Vår tids  ( ) kallade någon Ebolaviruset.

Ebola är inte luftburet.  Enligt Tegnell, virusexert har ebolaviruset inte rört på sig på 30 år och kan därför betraktas som genetiskt stabilt. Risken att vi i Sverige skulle smittas är enligt Tegnell minimal eller snarare obefintlig. För att smittas krävs att man får in viruset i ett öppet sår eller via slemhinnorna.

metron2Hur är det då med kabinen i ett flygplan. Där hostar och nyser folk. Sitter jag i närheten av en Ebolasmittad hur säker kan jag då vara på att inte bli smittad. För att inte tala om platser där det trängs mycket folk som metron i Rom eller tunnelbanan i Stockholm eller varför inte bussen från Nordstan till Backa?

Ebola är lurigt  då de första symtomen liknar en vanlig influensa. Magont,huvudvärk och hög feber för att sedan braka loss i kroppen. När jag läser om Ebola är det lätt ähnt att bli en aning paranoid. I synnerhet då jag härom dagen drabbades av kraftig förkylning efter att precis återvänt från Rom. Halsont, huvudvärk MEN ingen feber att tala om så …

1. Digerdöden, också kallad svarta döden eller den stora döden, var en zoonotisk pandemisk sjukdom under medeltiden som i genomsnitt dödade var tredje person i Europa och i stort sett alla som smittats. Den allmänt accepterade teorin är att digerdöden var ett mycket omfattande utbrott av pest.(Wikipedia)

Media:  DN12345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 comment for “Ebola, vår tids pest och en släng av hypokondri?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.