Ebola, vår tids pest och en släng av hypokondri?

Några av världens fattigaste länder drabbade av världens hittills kända farligaste virus Ebola Zaire. Det är en djävulsk kombination.

Ebola har flera stammar. Ebola , den faligaste viusstammen smo nu härjar i Västafrika upptäcktes i mitten av 1970-talet i Zaire. Då smittades många av infekterade nålar. Den gången avtog spridningen. Idag finns smittan i Guinea, Sierra Leone , tre länder som redan lider under bördan av blodiga inbördeskrig.

Dödligheten varierar mellan 40-90 procent beroende påvirusstam och sjukvårdsinsats,att jämföra med Spanska sjukan där dödlighten var 3 %. Vår tids  ( ) kallade någon Ebolaviruset.

Ebola är inte luftburet.  Enligt Tegnell, virusexert har ebolaviruset inte rört på sig på 30 år och kan därför betraktas som genetiskt stabilt. Risken att vi i Sverige skulle smittas är enligt Tegnell minimal eller snarare obefintlig. För att smittas krävs att man får in viruset i ett öppet sår eller via slemhinnorna.

metron2Hur är det då med kabinen i ett flygplan. Där hostar och nyser folk. Sitter jag i närheten av en Ebolasmittad hur säker kan jag då vara på att inte bli smittad. För att inte tala om platser där det trängs mycket folk som metron i Rom eller tunnelbanan i Stockholm eller varför inte bussen från Nordstan till Backa?

Ebola är lurigt  då de första symtomen liknar en vanlig influensa. Magont,huvudvärk och hög feber för att sedan braka loss i kroppen. När jag läser om Ebola är det lätt ähnt att bli en aning paranoid. I synnerhet då jag härom dagen drabbades av kraftig förkylning efter att precis återvänt från Rom. Halsont, huvudvärk MEN ingen feber att tala om så …

1. Digerdöden, också kallad svarta döden eller den stora döden, var en zoonotisk pandemisk sjukdom under medeltiden som i genomsnitt dödade var tredje person i Europa och i stort sett alla som smittats. Den allmänt accepterade teorin är att digerdöden var ett mycket omfattande utbrott av pest.(Wikipedia)

Media:  DN12345

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
9 years ago

Ebola är ganska skrämmande ja. Men det finns vissa skillnader mellan Ebola och digerdöden. Digerdöden spreds av en mycket vida spridd bärare. Ebola verkar nu smitta människa till människa. Något jag tror gör Ebola mindre farlig, något som jag tror är civilisationens räddning. Vi räknar dödlighet i viruset som det ser ut nu, men evolutionen av virus är ruskigt snabb. Varje människa viruset infekterar påverkar viruset och det förändras därmed genom spridningen. Det är tämligen klart att ur ett evolutionärt perspektiv så vinner parasiter som inte dödar sin värd då den får en större spridning, det finns ett evolutionärt tryck för mindre dödliga varianter av parasiten. Detsamma är sant här, en variant av ebola som inte leder till att personen dör eller omedelbart söker sjukvård, en variant som håller individen ambulerande kommer sprida sig mycket fortare och kan immunisera hela planetens befolkning på kort tid.

Det finns en anledning till att vi tar i hand, kramas och pussas.

Digerdöden däremot kan man inte jämföra med. För den hade en bärare och en dödlig form kunde sprida sig mycket fort över mycket stora områden, med ett mycket mindre evolutionärt tryck i förhållande till människans överlevnad.

Det finns givetvis en del risker och det kan krävas många döda innan Ebola gör sig mindre farlig.