Ett parti vars partiledare var medlem då partiet stod med fötterna i den nazistiska dyn fick 20 procent av rösterna i riksdagsvalet och blev Sveriges näst största parti. Vad som kommer ut av detta lär en snar framtid visa.
Nu står det trots allt klart att M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. Det i ett känsligt säkerhetspolitiskt läge med krig i Europa och då Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Hur kommer det att påverka Sveriges anseende internationellt?
Ulf Kristerssons löfte att hålla SD utanför regeringen verkar bli dyrköpt. Även justitie- , närings- och arbetsmarknadsutskottet ska lämnas i händerna på ett parti långt ut på högerkanten.
Med sina nya ordförandeposter blir Sverigedemokraterna riksdagens tyngsta makthavare och får på det sättet inflytande över den kommande regeringens politik.
– Som utskottsplatserna ser ut kommer SD att kunna sätta press på regeringen för att få igenom sin politik, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.
Ordförande i ett utskott är en viktig post. Personen blir ansiktet utåt i riksdagen för utskottets frågor. Ordförande och vice ordförande bestämmer med kansliet dagordning för utskottsarbetet och vem som ska utfrågas.
Med tanke på hur mandaten fördelar sig i riksdagen kommer Kristersson i alla lägen vara Jimmie Åkessons kasperdocka och risken blir då, … Ulf Swedin, Arbetet
Vi får inte glömma att 80 procent INTE la sin röst på SD. Frågan som kvarstår är vad det är som bäddat för att opinionen tippat över så långt högerut och så många som 20 procent stoppade ner SD’s partibeteckning i valkuvertet?
Karin Pettersson, AB, menar att SD vann på walkover då motståndaren aldrig dök upp .Hon pekar på hur klyftorna ökat samtidigt som välfärdsstaten steg för steg monterats ner
Hela valrörelsen handlade om hur SD hotar demokratin. Samtidigt har samma demokrati steg för steg försvagats inifrån.(AB)
Faktum kvarstår dock att ett parti inte blir mindre fascistiskt bara för att många människor röstar på dem. Se hur det var i Tyskland.Nästan 40 procent la sin röst på NSDAP i valet 1932.