Vi låter aldrig terroristerna vinna.

Tragedin i Norge där i skrivande stund 93 människor bragtes om livet och många skadades, flera allvarligt  är klassificerad som en terrorattack. En politisk handling riktad mot arbeiderpartiet och medlemmar i  ungdomspartiet, AUF.

uppdaterat 25/7 *

När det väl blev känt att det var en infödd norrman som stod bakom den värsta terroristattacken sedan andra världskriget började alltfler medier att frångå termen terrorist. Ett symtom på den förvrängda världsbild som flera medier visade prov på direkt efter att bomben briserat utanför regeringsbyggnaden. Xenofobin* frodades då den ena militanta  islamistiska gruppen efter den andra pekades ut. När det visade sig att det var en högerextremist med förflutet i framskrittspartiet höjdes röster om en ensam galning.

Ingen borde ha blivit  förvånad över att det var en blond infödd högerextremistisk  gutt  som var förövaren.

Enligt Europol begicks 1.770 terrordåd i Europa mellan 2006 och 2009 och endast ett fåtal av dessa hade muslimska kopplingar. I Sverige minskade antalet anmälda hatbrott under förra året jämfört med året innan. Samtidigt ökade andelen anmälningar där förövaren haft islamofobiska motiv kraftigt. Det visar Brottsförebyggande rådets årsrapport om hatbrott.

Den förvrängda världsbild som kriget mot terrorismen efter elfte september gett upphov till skrämmer. Det är en bild som gett upphov till ett vi och dom-tänkande som sår split och som utnyttjas och späs på av högerextremistiska organisationer och partier.  En förljugen världsbild som gav  näring åt det hat som Anders Behring Breivik bar på.

”Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet”, sade Jens Stoltenberg under gårdagens presskonferens.

Det är den vägen vi måste gå då kan terroristerna var de än kommer ifrån aldrig vinna. Frågan vi måste ställa oss är hur vi alla kan bidra till att bygga ett samhälle som kännetecknas av tolerans och alla människors lika värde. Det är så vi kan dra undan hatets jordmån och därmed förebygga att fler tickande bomber briserar.

* (Beklagar att uppgifterna om terrordåd med höger- och separatistkoppling i Europa  blev otydliga och kunde missuppfattas. De har därför raderats)

Lästips

*xenofobi´, intensiv, irrationell rädsla för främlingar vilken kan bidra till etniska fördomar och invandrarfientlighet. (nationalencyklopedin)

Bloggat: Roger Jönsson, M Moberg, Jinge, Cattis, Sebastian Stenholm

Media: SvD12345, AB1234, DN1234567, Ex123456, YA, SR123,456,7SVT23, GP2LO-tidningen, Nyheterna123

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Moberg, Krulli, Scaber, Sommestad, Jinge, ARAR, Dalman Eek, Borgarmedia: SVT1, 2, SR1, 2, 3, EX1, […]

Per-Anders
12 years ago

Håller med dig helt och hållet. Med mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet kan vi tillsammans hålla terrorismen borta.

trackback

[…] Tempelherreorden, Yttrandefrihet ab1234 ex1234 svd1234 dn1234 svt1234 sr1234 gp12 Läs också: annarkia, cordialis, lasse, krulli, parkstugan, varghjärta, k&å, zaramis, […]

f.d. Kalmardamen
f.d. Kalmardamen
12 years ago

Ett mycket bra och välskrivet inlägg. Jag håller helt och hållet med dig.

Heksann
12 years ago

Jag håller med dig.