Ett terrordåd som utmanar det öppna samhället.

 Norge ett land i sorg efter en kallblodig terrorattack mot Norges politiska hjärta och demokratin.

En kraftig bomb briserade utanför regeringskvarteren på fredagseftermiddag då de flesta var på väg hem. Omfånget av förödelsen är svår att ta in. Sju dödsoffer och många skadade.  Ett illdåd som åtföljdes av en mardrömslik ondska ute på Utöya  där en 32-årig högerextremist gick bärsärkargång och sköt alla som kom i hans väg.  84 ungdomar mördades kallblodigt inför ögonen på sina kamrater och många skadades allvarlig

Minst 91 oskyldiga miste livet i en attack som riktades mot Norges politiska hjärta. Ett besinningslöst planerat hatbrott mot demokratin där arbeiderpartiet var måltavla och där ett sommarläger med vänsterungdomar kallblodigt sköts ned. En fasansfull attack mot en politisk organisation som står för tolerans och antirasism.

En terrorhandling utfört av en etniskt norsk man som tidigare uttalat stark fientlighet mot det mångkulturella samhället som kallar sig  nationalist, en högerextremist. Anders Behring Breivik har varit aktiv på en rad islamofoba forum på Internet  där han  skrev flera inlägg av rasistisk, högerextrem och antimuslimsk karaktär

I dag går allas våra tankar till Norge och de som förlorat en anhörig, kamrat eller vän. Diskussionen om vad som bör, kan och måste göras hör morgondagen till. En diskussion som bör ta som utgångspunkt i Statsminister Jens Stoltenbergs  slutsats att fruktan och rädslan , terrorismens mål  inte ska få kväva ett öppet och demokratiskt samhälle utan istället måste demokratin stärkas.

Det är alla svårt  ansvar att tillbakavisa främlingsfientlighet och rasism, bekämpa hatet och ta kamp för demokratin.

uppdaterat

Han hatade muslimer, den politiska vänstern och det socialdemokratiska ungdomsförbundet, som han kallar Stoltenberg-jugend. Bilden av den gripne Anders Behring Breivik håller sakta på att klarna. (DN)

Bloggat: M Moberg, Svensson, Jinge, Magnihasa, Krassman, Kent Persson, Sebastian Stenholm

Media:  ab123456789 ex123456 svd1234 dn12345 ekot12 svt1 gp12

Andra om  , , , , , ,

  3 comments for “Ett terrordåd som utmanar det öppna samhället.

Comments are closed.