Vem hotar vem och vad?

Vad man än må tycka om Vilks rondellhund så har han rätt att uttrycka sig konstnärligt som han gjort. Det betyder inte att det är förbjudet att vara kritisk.  De flesta berörs inte av hunden medan andra känner sig kränkta. Som   Nalin Pekgul säger kan det uppfattas som om Vilks    sparkar nedåt. En  konstnär som använder sin konst för sådant syfte känns inte speciellt sympatisk.

Det  inte  är speciellt svårt att förutse att hunden triggar extremister på olika håll.  Muslimska fundamentalister får etthatobjekt och Sverigedemokraterna får bränsle för sin islamofobi.

Och Vilks får uppmärksamhet som han annars aldrig skulle få.

En fråga intressant att fundera över är  Hur mycket substans  det egentligen finns   i historien om Jihad Jane och irländarna? Hoten är vidriga och ska bekämpas men är det verkligen al Qaida som hotar Vilks? Ulrika Knutsson, pubklicistklubbens ordförande ställer frågan på sin spets och skriver i Fokus:

-Är den förvirrade Jihad Jane och hennes meningsfränder verkligen ett globalt hot mot yttrandefriheten?

Bloggat: Jinge, igen,  Svensson,

Media: SvD 2 3 DN 1,2 AB 1 2Sydsv Dagen VG Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Carlbro
14 years ago

Hur mycket reella muskler Jihad Jane och hennes polare har är irrelevant.
Dels på grund av att även galningar kan skada människor. Se på Theo van Gogh.
Dels på grund av vår rädsla som leder till självcensur. Se Politiken och deras ursäkt.

Jinge
14 years ago

Jihad Jane är en psykiskt störd kvinna, men visst, det kan finnas dårar som skulle vilja se Vilks dödad, men om dessa dårar är muslimer kan nog diskuteras. Jag tror att han kan dödas enbart för att ge muslimer skulden, det kan vara ett starkt motiv nu när pressen drar på som värst. Några nazzar som får en idé…

trackback

[…] Rondellhund, Iran, Israel, Pseudohändelse, Demonisering, Yttrandefrihet, ex ab dn annarkia k&å t Etiketter:Demonisering, Expressen, Iran, Israel, Lars Vilks, Pseudohändelse, Rasism, […]

Schlifer
Schlifer
14 years ago

Det är inte bara det att man kämpar för yttrandefrihet eller så, ingen religion är perfekt det vet alla, man följer det man tycker är bäst och visar därför hänsyn och respekt gentemot de som är muslimer eller utav en annan religion, det finns gränser för hur mycket frihet man får ha och hur mycket man göra. Om man inte kan vissa någon hänsyn eller en gnutta respekt gentemot andra religioner hur kan man respektera eller tro sin egen religion? och när det kommer till nazisterna det finns många som inte ville bränna folk, eller döda. Men när det kommer till ens egen liv eller en främlings så är det lättare att döda en främling en sitt egna liv. Det måste finnas gränser för yttrandefriheten annars kan folk bränna svenska flagor och demonstrera på gatan hur de än vill eller så kan nazisterna köra sina egna parader, och visa hur mycket de hatar folk som är svarta eller judar, och detta tillåts pga yttrandefrihet. Det finns de som är djupt troende och lever ett liv i fred men när de ser sin tro kränkt något som ens liv är byggd runt så klart man blir förbannad. När gränser försvinner bryter helvetet ut precis som det finns en lagbok som straffar mördare och håller gränserna uppe för vad som får göras, så måste det finnas gränser i allt annat.

I andra fall tack vare yttrandefrihet kan jag säga vad fan jag vill så om ni ursäktar det finns ett möte med 100 judiska troende jag ska påminna om andra världskriget, varav jag ska kränka med mera pga det finns inga gränser hur långt får man gå liksom, och denna teckning som kalla för konst? är ett skämt man döljer saker som kränker och upprör med så mycket ursäkter att det är löjligt.

Varför har ny ett stort kors som står i lågor mitt i torget? nej vi ville återuppliva historien med klu klux klan nej vi yttrar oss om svarta nej det är ”modern konst”, folk som gör saker och har ursäkter kan man verkligen inte titta i ögonen jag skäms som människa när folk kan bli blinda att falla för såna ord som döljer det som kränker, undra vad som kommer härnäst bilder från koncentrationsläger med lite måleri där folk dör, sen stämplar man ordet ”konst” och nu är det inte kränkande?