EU-parlamentet satte ned foten.

Med en förkrossande majoritet  enades EU-parlamentet om en resolution  om att ställa kommissionen till svars inför EU-domstolen om inte kommissionen informerar parlamentet om vad som sker under ACTA-förhandlingarna.

Det påpekas i resolutionens inledning att kommissionen enligt Lissabonfördraget är skyldigt att hålla parlamentet informerat om hur det går i internationella förhandlingar.(DN)

ACTA som står för “Anti Counterfeiting Trade Agreement” är en internationell överenskommelse som berör patent- och upphovsrättsfrågor och vars syfte är att motverka varumärkesförfalskning och piratkopiering.

Parlamentet vill också ha försäkringar om att Actaavtalet inte kommer att medföra nya möjligheter att stänga av illegala fildelare från nätet. Frågan var het under behandlingen av telekompaketet, och resulterade i en bestämmelse om att inga avstängningar får ske utan föregående rättslig prövning.(DN)

Hur är det egentligen ställt med demokratin inom EU? Kommissionen har tillsammans med upphovsrättsindustrin regelvidrigt försökt trumma igenom lagstiftning utan parlamentets insyn. Upphovsrättsindustrin har haft full insyn medan parlamentet, den enda folkvalda instutitionen i EU har hållits utanför. Så illa ställt är det med demokratin inom EU.

Christian Engström, Piratpartiet, Eva-Britt Svensson, Vänsterpartiet och Carl Schlyter, Miljöpartiet var alla delaktiga i författandet av resolutionen. Bra jobbat!

SvD, DN, AB, Rick Falkvinge

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments