Varför är det så tyst om Värdlandsavtalet?

Håller Sverige på att anslutas till Nato bakvägen? Det var en fråga, jag ställde för mer än ett halvår sedan, som snart har ett svar.

Den 25:e maj kommer Riksdagen att rösta om det så kallade Värdlandsavtalet. Ett avtal som  öppnar upp för ett närmare samarbete med Nato och är ytterligare ett steg in i Nato som fullvärdig medlem. Detta utan att någon egentlig debatt förs.

natobåtar

Natobåtar i Göteborgs hamn inför ”Slaget på Skagerack” maj 2015.

Värdlandsavtalet är den informella benämningen på det samförståndsavtal om värdlandsstöd. Innan avtalet träder i kraft ska det föreläggas i riksdagen för beslut 25 maj 2016.

Avtalet innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från Nato vid en kris eller ett krig i Sverige eller i närområdet. Det innebär också att det blir enklare för Sverige att stå som värdland för ömsesidigt överenskomna militära aktiviteter, exempelvis internationella övningar. (Wikipedia)

Det betyder i klartext att Nato (läs USA) får flytta vapen från baser i Tyskland till svensk mark. Frågan är om det gäller vilka vapen som helst, även kärnvapen? Det betyder också att bombflyg kan använda svenska flygplatser även i en krigssituation  mellan stormakterna. Var och en av oss förstår att med det avtalet är Sveriges alliansfrihet av noll och intet värde.

Media med Dagens Nyheter i spetsen har gett järnet för att damma av stämningarna från kalla krigets dagar och försökt skapa liv i den uråldriga rysskräcken med rop om att ryssen kommer. En hetspropaganda utan motstycke med syfte att kratta manegen för ett svenskt medlemsskap i NATO.

Är det på allvar någon som tror att detta ger oss en tryggare värld? Kommer Putin att känna sig bekväm med det kan man ju undra. Skapar vi en säkrare värld genom att bidra till att en militärallians växer och ringar in Ryssland?

Länktips: Värdlandsavtalet med Nato, Svenska freds

79/100 #blogg100

Foto: Annarkia

Andra om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments