Håller Sverige på att anslutas till Nato bakvägen?

Har Du hört talas om att Natohögkvarter inom kort kan  förläggas till svenskt territorium och att Sverige ska ingå i en elitstyrka?

Bakom stängda dörrar planeras för att ett Natohögkvarter ska förläggas på svenskt territorium samtidigt som Sverige förbereds för att delta i Nato:s elitstyrka JEF.

 JEF är förkortningen på den brittiskledda Joint Expeditionary Force (JEF) – som under 2017 leder Natos nya spjutspetsstyrka Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Den ska kunna sättas in  med kort varsel om konflikt uppstår exempelvis i Baltikum.

 Hemlig process tar Sverige mot Natos elitstyrka -om det skärpta säkerhetsläget.Regeringen är på väg att ta ytterligare ett steg mot integrering med Natos skarpa förband i händelse av ett krigsutbrott i till exempel Baltikum. Det visar en hemligstämplad promemoria vid försvarsdepartementet som SvD kan avslöja. (SVD)

Natohögkvarter är regionala kommandocentraler. Sex sådana ska öppnas nära ryska gränsen. I Sverige, det kan väl inte stämma. Det var min reaktion, men ack vad fel jag hade.

Bakom våra ryggar håller den svenska regeringen på att ändra lagstiftningen. Begreppet Natohögkvarter skrivs in i svensk lagstiftning. Det betyder att så kallade värdlandsavtalet kan börja gälla  och i förlängningen att  beslut om svenskt medlemskap blir nästa steg..

Det är således inte längre bara den militära verksamheten och politiken som anpassas till Nato, utan de nya stegen gäller juridiken. När de lagtekniska bitarna fallit på plats kan det så kallade värdlandsavtalet – som innebär att Nato skall kunna få tillgång till hamnar, flygplatser, vägar och strategiska knutpunkter – börja gälla.(Birger Schlaug)

Lobbygrupper har med medias bistånd höjt tonen och basunerat ut att det ryska hotet ökat, att vårt försvar är undermåligt och att räddningen ligger i ett svenskt medlemskap i Nato. Periodvis  har budskapet kablats ut dagligen. Allt för att påverka opinionen och förbereda marken för ett svenskt medlemskap i Nato. Skrämmande och märkligt!

Varför skulle hotet vara större idag jämfört med kalla krigets dagar då Sovjetunionen  fanns på andra sidan Östersjön och stod starkt rustat? Säkrar man fred genom att utvidga militärallianser och ringa in Ryssland? Det har jag svårt att tro.

Lästips: Begreppet ”Natohögkvarter” skrivs in i svensk lagstiftning,(Birger Schlaug);  Kritiska röster höjs mot svenskt deltagande i JEF. (SVD)

Andra om , , , , , & Jan-Inge Flücht, Anders Romelsjö

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments