Var och en sin egen lyckas smed

Republikanerna gör ett sista försök att stoppa att den allmänna sjukvårdsreformen ser dagens ljus.

usaDe kör hellre ner den amerikanska ekonomin i botten än släpper igenom en budget som ska finansiera reformen som så många väntat på.

Att inte godkänna budgeten på grund av att den finansierar en reform som både är beslutad av kongressen och godkänd av Högsta domstolen är inte en markering. Det är något så underligt som en blandning av barnslig maktdemonstration och en lek med elden(Lena Mellin i Aftonbladet)

Utan giltig budget ingen statlig verksamhet.Upp emot 800 000 statsanställda permitteras. Ur ett svenskt persektiv ter sig skyttegravskriget mellan demokrater och republikaner som ytterst märklig. 50 miljoner amerikaner har i dag inte råd att gå till läkare när de blir sjuka. De saknar en sjukförsäkring som är  ett måste i ”Frihetens Amerika”.

I Sverige infördes allmän sjukförsäkring redan 1955. Inte ens alliansen skulle komma på tanken att skrota den reformen idag  även om de gjort vad de kunnat för att försämra vården främst för de som bäst behöver den.
Det är framförallt gruppen Tea Party-republikaner som i princip blev invalda med uppdraget att sätta stopp för Obamas sjukvårdsreformer,som gått i spetsen för att sänka  reformen.

”De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget”, skriver Barack Obama på Twitter.(TT)

Egentligen ine alls något att förvånas över i ett land där den äkta nattväktarstaten lovordas oavsett konsekvenserna. Republikanerna har ända sedan Franklin D Roosevelts dagar motarbetat   välfärdsstaten. New Deal som la grunden för en modern välfärdsstat har alltid varit en nagel i ögat.

Det är ur det perspektivet protesterna från högern mot Obamas sjukvårdsreform måste ses. Var och en sin egen lyckas smed är dogmen. Mitt liv ska ingen annan lägga sig i. Kosta vad det kosta vill. En gränslös frihetsdogm helt befriad från solidaritet och jämlikhetstänkande.

Media: DN123456,SvD12345,SR123456 & Anders Romelsjö & Martin Moberg & Den hälsosamme ekonomisten,

Andra om:  , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jinge
10 years ago

Ptja, vad kunde man vänta sig av republikanerna egentligen?

trackback

[…] att läsa: Annarkia l Martin Moberg l Röda Berget l DN […]

putte torild
putte torild
10 years ago

Intressant och bra skrivet! Jag ber om ursäkt för att jag delvis frångår ämnet. Jag vill bara kommentera det du skrev om att Alliansen inte skulle skrota den allmänna sjukvården. Den 30:e maj i år hade Moderaterna ett seminarium som handlade om hur man ersätter den allmänna sjukförsäkringen med privata försäkringar. De hade ett par amerikaner med och så Timro och SN förståss! Vinner borgarna valet 2014 så är jag ganska säker på att den allmänna sjukvården ryker!
I övrigt när det gäller USA och republikanerna så ser man likheterna med Sverige och Moderaterna tydligt!

annarkia
annarkia
10 years ago
Reply to  putte torild

I USA står fattiga amerikaner på kö för att ansöka om något som de enligt republikanerna inte har rätt till, en sjukförsäkring som kan göra deras liv mer uthärdliga.
Kan mycket väl tänka mig att moderater tycker som republikaner dvs att fattiga har sig själva att skylla . Är man då fattig och sjuk så …Får moderaterna hållas kan vad som helst hända.