Var och en sin egen lyckas smed

Republikanerna gör ett sista försök att stoppa att den allmänna sjukvårdsreformen ser dagens ljus.

usaDe kör hellre ner den amerikanska ekonomin i botten än släpper igenom en budget som ska finansiera reformen som så många väntat på.

Att inte godkänna budgeten på grund av att den finansierar en reform som både är beslutad av kongressen och godkänd av Högsta domstolen är inte en markering. Det är något så underligt som en blandning av barnslig maktdemonstration och en lek med elden(Lena Mellin i Aftonbladet)

Utan giltig budget ingen statlig verksamhet.Upp emot 800 000 statsanställda permitteras. Ur ett svenskt persektiv ter sig skyttegravskriget mellan demokrater och republikaner som ytterst märklig. 50 miljoner amerikaner har i dag inte råd att gå till läkare när de blir sjuka. De saknar en sjukförsäkring som är  ett måste i ”Frihetens Amerika”.

I Sverige infördes allmän sjukförsäkring redan 1955. Inte ens alliansen skulle komma på tanken att skrota den reformen idag  även om de gjort vad de kunnat för att försämra vården främst för de som bäst behöver den.
Det är framförallt gruppen Tea Party-republikaner som i princip blev invalda med uppdraget att sätta stopp för Obamas sjukvårdsreformer,som gått i spetsen för att sänka  reformen.

”De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget”, skriver Barack Obama på Twitter.(TT)

Egentligen ine alls något att förvånas över i ett land där den äkta nattväktarstaten lovordas oavsett konsekvenserna. Republikanerna har ända sedan Franklin D Roosevelts dagar motarbetat   välfärdsstaten. New Deal som la grunden för en modern välfärdsstat har alltid varit en nagel i ögat.

Det är ur det perspektivet protesterna från högern mot Obamas sjukvårdsreform måste ses. Var och en sin egen lyckas smed är dogmen. Mitt liv ska ingen annan lägga sig i. Kosta vad det kosta vill. En gränslös frihetsdogm helt befriad från solidaritet och jämlikhetstänkande.

Media: DN123456,SvD12345,SR123456 & Anders Romelsjö & Martin Moberg & Den hälsosamme ekonomisten,

Andra om:  , , , , , , ,


  4 comments for “Var och en sin egen lyckas smed

Comments are closed.