Märkligt domslut väcker känslor.

Den friande domen mot de sex pojkar som stått på kö för att förgripa sig på en 15-årig flicka är upprörande.

Fem av pojkarna dömdes av tingsrätten för grov våldtäkt och den sjätte för försök till grov våldtäkt.

Det var i mars i år som pojkarna ska ha tagit av den 15-åriga flickans kläder och turats om att ha sex med henne i ett tidvis låst rum under en lägenhetsfest i Tensta.

Hovrätten friade samtliga.

Antingen är det fel på lagstiftningen eller på den ledamöter   som friade pojkarna i Hovrätten.

Sex  främmande killar som tagit dina kläder, mobil samt låst dörren till rummet ni befinner er i, och sedan tvingar sig på tjejen är inte tillräckligt  enligt Hovrätten.

– Hur säger man ett nej så att det blir mer nej? har flickan själv sagt till Aftonbladet

lagAtt flickan inte kan identifiera pojkarna i ett mörkt rum, inte gått därifrån  och ändrat sin berättelse anförs som belägg för att hon inte befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Hur i herrans namn är man funtad när man resonerar på det viset?

Domen har resulterat i starka reaktioner och krav på en lagändring. Våldtäktsdomen som upphävdes av hovrätten har utnyttjats av rasister för att spä på främlingsfientligheten. Namnen på pojkarna med hot om våld  sprids på  Twitter och Facebook. En kontraproduktiv reaktion.  Det är lagen som behöver ses över och tolkningen av lagen som måste vara rättssäker.

Lagen har sedan kvällen i Tensta ändrats. Begreppet ”hjälplöst tillstånd” har ersatts med ”särskilt utsatt situation”. Syftet med ändringen var att även situationer där offret möter övergreppet med passivitet på grund av ”allvarlig rädsla” ska räknas. (AB)

Det är ett steg i rät riktning. Men det faktum att det är så fall som utreds och sedan leder till fällande dom visar att något är fel, riktigt  allvarligt fel på vårt rättssamhälle.

Media:SR12,Svd123456, DN1DN2,NT1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments