Väntar ett tvåpartisystem bakom kröken?

Positiv press har mött Stefan Löfven ända sedan tillträdde partiledarposten i Socialdemokraterna. Är det det som påverkat vändningen i opinionen? Socialdemokraterna ökar med över 4 % i den senast mätningen från Sifo.

Stefan Löfven har inte själv gjort så mycket väsen av sig.  Han är uttalat positiv till kärnkraft och han håller fast vid kongressbeslutet om vinst i välfärden.Två   viktiga politikerområde som väckt het debatt.  Han har efterfrågat en bred överenskommelse när det gäller energiförsörjningen.  Huruvida riskkapitalbolagen ska kunna göra vinst på våra skattepengar och sedan placera pengarna varhelst de så önskar har S inget svar på.

Moderaterna står still i opinionen men är idag Sveriges största politiska parti. Idétorka och avsaknad v visioner gör inte (M) till ett vinnande parti.  Verkligheten börjar hinna ifatt då de teoretiska modellerna om låg reservationslön, sänkning av krogmomsen och den omhuldade arbetslinjen   inte håller måttet.   Nyspråk och dimridåer lurar inte väljarna.

Det blir intressant att se vilken väg (S) kommer att välja framöver.   Kommer det gamla statsbärande partiet att klara av att återerövra väljarnas förtroende krävs en hel del nytänkande.

Det ser ut som om blockpolitiken öppnat vägen för ett tvåpartisystem .  Såväl vänsterpartiet som miljöpartiet tar steg bakåt i opinionen.  De små alliansbröderna verkar hamna allt mer i skuggan av storebror. Sverigedemokraterna närmar sig 4 procentspärren. Hur det kan komma att påverka valdeltagandet framöver är något att fundera över.

Media:   ab dn gp svd svt sr  ex 

Bloggat Jinge, M Moberg, Krassman, P Andersson, Kent Persson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  1 comment for “Väntar ett tvåpartisystem bakom kröken?

Comments are closed.