Bankernas marginaler ökar på bolånekundernas bekostnad.

I tre års tid har  Anders Borg   skällt på bankerna utan att något hänt.

Idag sänkte som väntat riksbanken reporäntan med med 0,25 %   till 1,50%.  trots detta förväntas bolåneräntorna ligga kvar på en betydligt högre nivå.  Räntegapet som bara ökar  göder bankerna  och deras direktörer medan medan många bolånekunder brottas med att få vardagen att gå ihop.  Ingvar Persson  skriver på ledarplats i Aftonbladet :

Tillsammans tjänade de fyra stora bankerna 79,1 miljarder kronor förra året. Det är till exempel drygt dubbelt så mycket som staten satsade på hela rättsväsendet, och mer än hela familjepolitiken kostade förra året. Det är framför allt räntenettot som gör bankerna rika. Vi sätter in våra pengar utan att få något för dem, och lånar sedan till höga räntor. Finansminister Borg brukar protestera högt. När det kommer till handling är det däremot tystare. Och när det kommer till bankdirektörer och bankägare är det handling som räknas. Nu för tiden är det sällan vi tvingas läsa om att banker blivit rånade. Däremot känns det hela tiden som vi blir rånade av banken.

Det är en märklig tid vi lever i. Bankernas marginaler bara ökar och ökar på bolånekundernas bekostnad. Finanskapitalet tillåts spekulera och maximera vinster på ett sätt som aldrig förr.När spekulationerna slår fel som i den senaste finanskrisen och nu i Grekland går bankerna skadeslösa och vanligt folk får betala priset för lånekarusellens sluttande plan.

Som en händelse har vi i  dagarna innan riksbankens räntesänkning och beskedet från bankerna att bolåneräntan inte kommer att påverkas fått oss serverade en rad artiklar om den svenska befolkningens låneskuld. Det är medelklassväljare i storstadsområdena som är högst belånade.  Nu ska ju riksbanken endast värna inflationen och inte fatta beslut av politik karaktär.  Det är regeringens sak att vidta åtgärder för att bryta hushållens ökande belåningsgrad och inte riksbankens.

Anders  Borgs  upprördheten över att bankerna skor sig på bolånekunderna  ser ut att vara högljutt tonläge men liten verkstad .

Media: dn1234, svd123, ab12, e241, svt, sr1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Analytiker
Analytiker
12 years ago

Borg borde ha lärt sej att ”värpa först och kackla sen”