Väljer (m)iljöpartiet fel spår?

Vilken väg kommer miljöpartiet att ta.  Katrine Kielos  frågar om miljöpartiet håller på att omskapa sig själva för att platsa i den moderatstyrda regeringen.

Blir det den väg Mikaela Valtersson  pekade ut då hon lämnade posten som ekonomisk talesperson i miljöpartiet efter att ha blivit snuvad på språkrörsposten i miljöpartiet? I en debattartikel öppnade hon dörren för ett närmare samarbete mellan miljöpartiet och  moderaterna.

Vill miljöpartiet  knyta banden tätare till alliansen för att uppgår i en regering med moderater och folkpartister kommer partiets hjärtefrågor att få stryka på fot. Redan i Almedalen verkade Fridolin prioritera ned   miljöfrågorna.  De berördes  först i slutet av hans  tal.

Ett samarbete med Reinfeldt och Borg kan visa sig vara dyrköpt för miljöpartiet.

Ungefär som den sänkta krogmoms de nu kommer rösta igenom åt Anders Borg.

I miljöpartiets tankevärld var idén med sänkt krogmoms att den skulle växlas mot högre miljöskatter. Nu verkar ­partiet ha släppt den lilla detaljen med miljö.

I stället blir det enbart en massiv moderat skattesänkning(. KK i AB)

I uppgörelsen om flyktingpolitiken offrade miljöpartiet de irakiska flyktingarna. Hur kommer miljöpartiets sympatisörer att reagera när för dem viktiga frågor får stryka på fot i uppgörelser med moderaterna? Visar det sig att miljöpartiet strävar efter att ingå i en moderatstyrd regering  kommer troligen många av de som lämnat partier på vänsterkanten  och tagit sin tillflykt till miljöpartiet att än en gång visa sig vara lättflyktiga.

När makten blir målet får positionerandet allt större utrymme. Flera partier i mitten försöker nu slå in sina kilar för att fånga in storstadsväljarna. Annie Lööf gör sitt bästa för att fånga in centerpartiets kärnväljare samtidigt som hon har foten i Stureplanscentern. Om hon lyckas där Maud Olofsson  föll pladask återstår att se.

Risken är att när partiernas politik blir alltmer lika så försvinner väljarnas intresse och sätter spår i ett allt lägre valdeltagande.

Bloggat: M Moberg, P Andersson, Jinge

Media: Ex12AB, DN, AB, TV4, AB, AB, SR , SvD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] av resurser från de som har lite till de som har så mycket mer.   Blir miljöpartiet  en villig danspartner runt moderaternas bord  kan det partiets framgångssaga få ett abrupt […]