Vad kommer härnäst?


Vad i alla glödhetaste? Nu går väl ändå skam på torra land.
Trodde i min enfald att inget kunde toppa att FRA delar med sig av obearbetat material till  andra underrättelsetjänster som de brittiska och de US-amerikanska.

Vad får vi då veta idag. Jo Säpo vill komma åt delar av Sveriges data- och telefontrafik på direkten.

Ekot kan i dag avslöja att Säpo, polisen och andra brottsbekämpande myndigheter är på väg att få direktåtkomst till delar av Sveriges data- och telefontrafik.

Uppgifter om bland annat människors mejl och telefoni inom landets gränser kan polisen, så snart som systemet är färdigtestat, hämta direkt.

Ett helt automatiserat system där Säkerhetspolisen och övriga brottsbekämpande myndigheter, på egen hand går in och hämtar trafikdata hos företag som lagrar surf-, mejl- och samtalsuppgifter. Det är snart verklighet i Sverige.

Säpo förhandlar just nu med företag och operatörer men vill inte berätta om hur det går.

– Det är en fråga jag inte kan gå in på, det är en förhandlingsfråga mellan oss och operatörerna. Vilka operatörer vi har anslutna kommer vi aldrig att svara på, säger Kurt Alavaara på Säpo.

Men Ekot kan avslöja att det automatiserade systemet just nu trimmas in hos minst ett svenskt företag – nämligen Maintrac i Linköping. Där lagras trafikdata från kommunala verksamheter, lokala företag och hundratusentals hushåll som är kopplade till sina stadsnät ute i landet. Utöver det sköter Maintrac datalagring åt teleoperatörer och företag som lagrar omfattande uppgifter om svenskars mejltrafik och telefonsamtal. (SR)

Och Beatrice Ask hon tycker att vi ska lita på att lagstiftningen hanteringen fungerar bra.

Vad kommer härnäst? Övervakningskameror i hemmen? Inoperade chips som visar var vi befinner oss om vi skulle drista oss att stänga av vår mobil. Kanske någon manick som kan spåra tankar innan vi tänkt dom. Den totala transparensen.

Media:DN123,IDG,Journalisten,SR & Svensson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


  1 comment for “Vad kommer härnäst?

Comments are closed.