Har SAAB som katten nio liv?


Har SAAB samma  överlevnadsinstinkt som katten?

Det återstår att se efter gårdagens tingsrättsförhandlingar där underleverantörer och andra fordringsägare sa ja till bilförsäljarföretaget Pang Das och person- och lastbilstillverkaren Youngmans avsiktsförklaring   att köpa SAAB.  En avsiktsförklaring som lovar miljarder och fortsatt produktion i Trollhättan om kineserna står vid sitt ord. Ute ur spelet om SAAB är Viktor Muller som på frågan om vad han trodde att han skulle få för eftermäle i Trollhättan svarade:

– I really don ’ t give a shit! (Expr)

Nej varför skulle han  det tycks han ha menat. Han har gjort en rejäl förtjänst på sin medverkan i karusellen runt SAAB även om han föredragit att var med ett tag till. Nu var det inte bara solsken som sken in i rättssalen. I paketet ingår att Saab måste spara en miljard och därför göra sig av med cirka 500 anställda.
Om produktionen i Trollhättan är räddad  återstår att se. Nu ligger bollen hos  GM, Europeiska investeringsbanken EIB, och riksgälden och inte att förglömma  regimen i Peking.

Kineserna är på frammarsch och håller på att ta över rollen som ekonomisk supermakt .  Vem hade kunnat tro det ? Det är inte bara SAAB som kan komma att  räddas av kineserna utan också eurosamarbetet.

Frankrikes förre premiärminister Jean-Pierre Raffarin slog huvudet på spiken i söndags när han sade:

– Kina har tagit över stafettpinnen och blivit världens bankir.

Precis så är det. Bankir, frälsare och räddningsplanka. (Lena Mellin, Aftonbladet)

Media: SvD12  34,DN12,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Zac
Zac
12 years ago

Men oavsett så måste man ha respekt för Viktor Muller, som jobbat stenhårt för att få SAAB till att överleva. Och kanske de gör det nu, även om det är lång väg kvar.