Papandreous chanstagning?

Försöker Papandreou att blidka proteströrelsen?

EU:s krav på Grekland  med åtstramningar som drabbar vanligt folk hårdast har mötts av massiva protester. Protester som riktats mot att vanligt folk ska betala bankernas och spekulanternas skulder.  De protesterna har nu burit frukt då Giorgios Papandreou nu utlyst folkomröstning och beslutat om att grekerna ska få säga sitt om EU:s senaste så kallade räddningspaket. Ett paket som många anser endast skjuter krisen i Grekland framför sig.

Räknar Papandreou med att majoriteten inte ställer sig bakom proteströrelsen och istället röstar ja till räddningspaketet eller är det ett sätt att bereda marken för ett utträde ur eurozonen. En zon och ett samarbete som gynnat de stora expansiva länderna  och missgynnat ett land som Grekland. Ett valutasamarbete som  om Grekland drar sig tillbaks kan skapa ringar på vattnet.

Euroländernas idoga försök att rädda Grekland från en konkurs är nog inte främst en fråga om solidaritet med grekerna utan istället ett försök att rädda egna banker för att dras med och därmed rädda eget skinn.

Vad som händer i Grekland om  folkmajoriteten  kommer  att rösta nej till det grekiska krispaketet  är det   ingen  som vet. Kanske går Grekland samma väg som Argentina och Island och nationaliserar bankerna och avskriver skulderna till dem efter det att ekonomin sanerats. Om argentinarna och islänningarna lyckades så varför inte också grekerna?

Bloggat: Svensson, M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Röda Lidköping, Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Grekland, Skulder, Arbetarkamp, […]

trackback

[…] – konfiskera bankerna, Grekland – protester lönar sig,Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Svensson,Andra bloggar om ekonomi, grekland, skulder, arbetarkamp, nyliberalism, privatisering, […]