Vad händer i Göteborg?

 Har stan blivit ett näste för terrorister?  Eller är det Säpo som återigen ser spöken?

Fyra personer greps igår i Göteborg misstänkta för terrorbrott. Röda Stens  konstbiennal utrymdes i natt och området spärrades av. Även gångbron på Älvsborgsbron stängdes av. Mot vad hotet riktades  och av vem framgår inte. Säkerhetspolisen har lagt locket på.

Magnus Ranstorp, expert på internationell terrorism antyder ett samband med 9/11 men vill helst inte spekulera. Expressen  konstaterar trots detta  att Ranstorp inte kan utesluta att händelserna har ett samband.  Internationell media spinner vidare på händelsen.

Vad som ligger bakom gripandet är svårt att veta.  Ett vet vi och det är att Ranstorp var snabb och peka ut   Breivik som islamistisk terrorist när bombattacken i Oslo och massakern på Utöya blev känd. Vi vet också att senast det begav sig i Göteborg så var det ett telefonsamtal där den ena personen beklagade sig över en explosionsartad huvudvärk som föranledde säkerhetspolisen att gripa tre personer med arabiskt klingande efternamn misstänkta för terrorism. Männen släpptes efter några dagar.

Så länge som säkerhetspolisen inte kan presentera tillstymmelse till  bevis finns ingen som helst anledning att spekulera  om vare sig bakgrund till gripandena eller vem som anhållits.

Vem vet det kanske är som förra gången män med icke svenskklingande efternamn som drabbats av blixtrande huvudvärk vars telefonsamtal misstolkas av Säpo?

Media: DN & Svensson


Läs även andra bloggares åsikter om , ,   ,   , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Inger E
Inger E
12 years ago

Säkerhetspolisen har alltid mer än tillstymelse till bevis när de ingriper tillsammans med Nationella Insatsstyrkan. För att något en gång sägs inte ha varit riktigt ingripande, innebär inte det att vi vet att allt var oskyldigt runt de då gripna. I det dagsaktuella fallet vet vi att spaning pågått en längre tid. Vet? Det har setts avsevärt mer polisbilar senaste tiden, officiella och civila i områden där inte busstrafik eller spårvagnstrafik varit avstängd.

J
J
12 years ago

Till skillnad från fallet med stackarna med den sprängande huvudvärken så finns det ju här en konkret koppling till ett verkligt mål för terrorbrott, och då menar jag inte konstbiennalen. Om någon greps nära Röda sten var det det nog snarare Älvsborgsbron som var målet, den och en danmarksfärja eller ett fartyg från EKA Chemicals i Bohus.

J
J
12 years ago
Reply to  annarkia

Hej
Det saknas nog ett ”o” framför antingen ”kontroversiell” eller ”sannolik” i ditt svar, så det är svårt att veta om du säger emot eller håller med. Själv visste jag inte ens att biennalen pågick, än mindre på vilket sätt den skulle kunnat vara kontroversiell. Däremot kan man nog säga att det är betydligt fler terrorister som skulle klara att skjuta ihjäl oskyldiga på ett konstevenemang än som skulle klara att spränga en bro, samtidigt som en bro självklart är ett maffigare mål för terrorister (fler möjliga döda, större genomslag i samhället etc. etc.). Eller så har någon haft sprängande huvudvärk.

UY
UY
12 years ago
Reply to  J

Det stämmer inte alls , betyder det om du var där då skulle dem ha gripit dig?Du kan svaret och det är orättvist VA….

Min bror en av dem som blivit gripna varför?jo ska jag berätta för att han har icke svensk efternamn och för att det är 11 sep och säpo måste göra nåt för att visa upp sig att dem har koll…..

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Terrorister, Måltavla för terror, Peter Mangs, Ausonius, […]